查看: 3080|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] F.4 Mathematics Quadratic equations 求救

( p2 + 4 )x2 + 4 - 10x = 0

Prove that for all value of p, the equation has no real roots

完全無頭緒... 求救 ..
回復

見到"the equation has no real roots"之後
我第一樣諗起既就係delta
姐係果個三角形
以一條general quadratic equation : a^2 + bx + c = 0 黎講
delta = b^2 - 4ac

delta有乜用呢
佢專係用黎睇下quadratic equation有幾多real roots 定係冇real root
delta > 0 : 有2個real roots
delta = 0 : 有1個real root
delta < 0 : 冇real root

既然今次佢想你prove呢條式係冇real root既
咁姐係你最後會計到delta < 0
亦姐係b^2 - 4ac < 0

之後就係solve既steps
咁因為你一開始唔知條equation有冇real root
所以唔好寫 < 0
你要寫b^2 - 4ac
再計下佢會等如幾多
最後先寫 < 0

去到呢度 我諗你應該冇問題既
你只係冇頭緒 無從入手 先唔識做姐
如果solve果度有問題 我再寫d steps係度啦
回復 支持 反對

回復 2# 小雪冰

discriminant 呢d我都明==不過2個unknown我真係r曬頭..

delta = 102 - 4 ( p2 + 4 ) ( 4 )
        = 100 - 16p2 - 64
        = - 16p2 + 36

跟住可以點 .. 真係無從入手..
---------------------------------

其實好似有d怪.. 因為如果p=1

就變左 -16 + 36

delta > 0

錦米有real roots ..
回復 支持 反對

回復 3# kiddo928
ic 原來如此
你方法冇問題
我諗如果係咁 可能係題目出錯都唔定
佢話要prove all values of p既
咁姐係要sub負數 & 0 & 正數入去
3個情況都岩 咁先做到題目想做既野

但係宜家sub 1 (正數) 落去果陣
個答案都係正數 係>0
咁冇可能會係冇real roots-.-
所以我諗得兩個可能性
1. 你抄錯題目
2. 題目出錯
回復 支持 反對

回復 4# 小雪冰

我諗應該系出錯.. 同學問我的.. check過都無抄錯
anyway thanks
回復 支持 反對

我計到 開方根-1
回復 支持 反對

回復 6# iversonman

納尼...計到架?!
請指教.....
回復 支持 反對

delta<0
102 - 4 ( p2 + 4 ) ( 4 )<0
        = 100 - 16p2 - 64<0
        = - 16p2 + 36
        = 16p2 -36
FOMULA 01
禁 16 0 -36
    P=-1.5 或 1.5(捨去)
所以DELTA 細過0
回復 支持 反對

回復 8# iversonman
想問下 一開始個102點整出黎架?
回復 支持 反對

回復  小雪冰

我諗應該系出錯.. 同學問我的.. check過都無抄錯
anyway thanks ...
kiddo928 發表於 25-12-2013 13:48

嗯 條問題出錯左
回復 支持 反對