查看: 12795|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 日本機鋪遊記(含字海, 多圖)

第一次寫遊記, 可能會寫得不太好-.-‘’雖然有很多資訊冥大之前提及過, 但我仍好想分享一下對日本機鋪的資訊及心得

今次日本遊, 我主要在東京那邊四周處行, 我去的機鋪全都是圍繞著新宿, 秋葉原及上野, 日本機鋪確實有很多, 其中TAITO STATION(簡稱T/S), CLUB SEGA, アドアーズ是較為著名的機鋪, 這三間在日本都有很多分店的, 這些機鋪通常會有數層樓, 多數一層分為夾公仔場, 金幣場, 格鬥遊戲場, 賽車遊戲場以及音樂遊戲場. 當然有些機鋪是只有一層而已, 夾公仔機會放在機鋪門口出面的, 因此好大機會有機鋪的地方就一定會有夾公仔機了

TAITO STATION同アドアーズ大多數會有齊所有KONAMI的音GAME, NAMCO的太鼓及SEGA的音GAME, 賽車GAME都會有, 但相反, CLUB SEGA就只有SEGA的音GAME(例如MAIMAI, 初音等等), 不過也見過有太鼓, 也有一些夾公仔機以及SEGA所出過的街機遊戲, 我想在這裡大部分的人都會偏喜歡玩KONAMI的音GAME吧, 所以我想SEGA應該未必適合大家了

另外, 日本機鋪是用排隊方式來輪候玩的, 而不是用銀仔來跟機的, 希望各位能注意這一點

說了很多了, 去圖吧

這部PASELI機相信對大家會有少許陌生吧, 但其實很容易使用的, 只要用E-PASS放在嘟卡的位置, 然後按密碼, 再入1000yen紙幣就可以了, 1 YEN=1PASELI, 不過不可以用散銀, 5000 YEN及10000YEN紙幣, 即是如果你想入20000 PASELI, 就要入20次1000 YEN了, 沒有記錯好似入30000 PASELI 為上限. 我入到機鋪毫不猶豫就入了1000 YEN, 因為我看過YOUTUBE有地方打JUBEAT 3TUNES為50幾PASELI

但很可惜我去的地方3TUNES全部都要100 PASELI T__T

在JUBEAT, 拍卡後螢幕上會大概出現這些順序畫面, 以下圖片未必跟我遊玩的局數排, 所以有時paseli會多了或少了

可以見到其實3tunes係最划算的

在這裡選擇”はい”就可以玩了

果然是初見殺T__T

ADV容易多了
在日本果然比較容易4人連線, 就我玩JUBEAT的經驗, 發覺海外機是很難連到4個人的, 不過連到幾多人也沒有關係吧, 最主要是能夠玩JUBEAT

這個好像是海外機不能拿到的食材(?)

在日本, 由於沒有室內禁煙條例, 所以大部分機鋪都有人抽煙的, 我去過的機鋪全部都嗅到煙味, 雖然如此, 但我見到的音GAME上面沒有任何煙漬

我去過秋葉原一間機鋪看過有5部DDR(沒有圖, 因為機鋪全是禁止拍攝的, 全部相都是偷偷摸摸地拍的), 全都是16:9 MON, 亦有6部SDVX(看下圖)確實非常嚇人, 名字好像是東京レジャーランド秋葉原2号店,

有一間就有5部pop’n 21(也沒有圖, 對不起- -), 叫T/S新宿東口, 一間機鋪的pop’n 21已經等同香港pop’n 21的數量了(汗

同場加映:

新太鼓

Future tom tom

16:9 mon的pop’n 21

16:9mon的pop’n 21的制

之前冥大提及過的制, 不過我只看過一間機鋪有這樣的設計

好吧, 日本遊記就這樣結束吧, 希望大家喜歡吧

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 25 精品文章

查看全部評分

回復

有冇得讚好架??如果呢度有FB LIKE就好了!!
我都好想去日本...可惜太多野做...沒時間申請證件...及沒錢!!
回復 支持 反對

沒足夠的錢係一大問題

人生路不熟本身都幾擔心,如果有熟人肯帶就好

對所謂的旅行團冇咩好感

btw,其實點解日本的機鋪唔俾影相的,咁點解拍片反而ok呢?我指d人拍EXC的片
回復 支持 反對

回復 3# 六神綱

可能係去d冇禁影相拍片既機舖影呢@@
畢竟有連鎖店自然會有小店舖這是理所當然的事XD
回復 支持 反對

回上兩位
再說不定是那些玩家跟店家很熟 所以能拍攝之類的

============================

那個SDVX的按鍵...看來是手繪的嗎?感覺怪怪的
上次冥大貼的那個好像較好

搞到我都好想去日本
阿 新太鼓阿
回復 支持 反對

回上兩位

那個SDVX的按鍵 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-9-2013 23:29

補充下

呢d有圖案既制深度係會淺左
回復 支持 反對

把封面cap下來放在按鍵內 大概是最不麻煩的做法

其實K社研發部機果陣 d掣到底係咪專登整到可以比店家放圖入去
回復 支持 反對

有冇得讚好架??如果呢度有FB LIKE就好了!!
我都好想去日本...可惜太多野做...沒時間申請證件...及沒錢!! ...
yanho123 發表於 6-9-2013 09:36

你繼續加油呀, 儲多D錢去日本!

沒足夠的錢係一大問題

人生路不熟本身都幾擔心,如果有熟人肯帶就好

對所謂的旅行團冇咩好感

btw,其實點 ...
六神綱 發表於 6-9-2013 17:50

其實講真, 日本係自遊行先好, 旅行團確實太少自由時間了, 其實我都係同屋企人去, 並無咩熟人帶住我周圍行, 你只要在日本能夠用電話上網GPS睇地圖其實不難搵路既, 你係某一個地方行多幾次就熟了, 好似我造樣, 住在新宿, 2日已經認得附近的路了

回復  六神綱

可能係去d冇禁影相拍片既機舖影呢@@
畢竟有連鎖店自然會有小店舖這是理所當然的事XD ...
enttyes 發表於 6-9-2013 18:12

但我入親間間機鋪都係禁止拍攝囉- -

回上兩位

那個SDVX的按鍵 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-9-2013 23:29

我好認同火雞大講法, 確實可能拍片的人同機鋪負責人係非常熟絡
你說起才發覺原來我間的SDVX制同冥大的唔同-0- 冥大的似乎用機印, 我這個好像是手繪的, 但你看到喇叭的位置也有個D圖嗎? 但唔怕會阻到D音樂聲咩?- -''
新太鼓要成200 YEN一鋪, 好貴- - 講起200 YEN, 我去個幾間機鋪DEA都係200 YEN一鋪, 貴過香港
回復 支持 反對

其實係日本,如果唔細心留意下,係好難搵到機舖,我自問去左日本1x次,都只係搵到1間小型機舖而已..../.\
回復 支持 反對

大大係音game上見唔到煙漬好正常,因為日本人比較自律,佢地會食完先去打機,而唔係一路食一路打,加上日本有法例講明,唔可以係街上一路行一路食,要食完支煙先可以行,所以我係日本都係乖乖地食完先行
回復 支持 反對