打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] [豆知識] オーダーショップ (Order Shop)

前言:其實接order呢家野已經成為spring入面的一大重要元素,不過好多新手甚至老手都唔太願接order

原因有以下幾個:
1. 根本唔知去邊度接order,以至長期1lv
2. 嫌麻煩,玩開高lv的玩家唔想玩d低lv
3. 接左order不過搵唔到相應的曲目,結果玩家感到奇怪打極都冇進度
4. 縑麻煩,都唔知打黎有咩用
==========我是分隔線==========
大致上的問題一張圖都應該可以解答得到
1. 接order方面就要去右下的「オーダーショップ」接
至於禁到入面的操作,請參考
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425076&extra=&page=1

2. 唔係所有order都係要求你打一d低lv的曲,有d係接artist或者歌曲本身的五十音,每個音應該都有高lv的曲
(雖然解到後期有指定打Lv10同Lv10+的order可以接,前提係解哂Lv9或以下的那些order)
3. 其實今日發呢個帖就係想講呢點,因為事前我接左一個「腕試し編・初代 初級1ST」的新order,內容係「初代のレベル6の楽曲をクリア」,即係clear到初代曲入面的lv6的曲,問題係....點樣搵到初代曲呢?只有ver. colette可以搵,只有lv6可以搵出來,點搵初代lv6的曲呢?
答案可以喺下面呢幅圖可以搵到,請留意圖中有5首曲右上都有個細細的圖案,即係「Super Driver」、「Juicy」等等
換言之,一首曲右上的「麥頭」就係代表你接的order入面所需要打的曲目,冇「麥頭」就千祈唔好玩......否則就是浪費回合
4. 接order係好有用,上面的連結都有提到,等我再略略講講: 接order打冬裝備,加快開winter的曲、有ticket的報酬可以加速揼印,因為後期所需的印花數驚人(1版需要揼15個印)、升order的Lv

好啦......另外再講講上面提及「腕試し編・初代 初級1ST」

其實係新增的order系列,一個就係「腕試し編・初代 初級」,另一個就係「腕試し編・初代 中級

前者要clear lv6> full combo lv4> clear lv8
後者要clear lv7拎AA或以上的成績(80.0%)> clear lv10> clear lv10+的「FLOWER / DJ YOSHITAKA」

呢六個任務大前提係要初代的曲,搜尋方法就係要按LV檢索再用上面紅字的方法搵......

==================================================

題外話,原來要Lv4裝備去起的兩個「架」,其中一首放下面呢個,另一個就係少年ZODIAC(其實即係wac)的last boss曲
重點:沒有LV4裝備的玩家只能依賴MATCH到的其他玩家的裝備LV,換言之又係鼓勵你去對戰

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 25 精品文章

查看全部評分

回復

總算了解左好多
簡單黎講上雪山又好 起檯種花又好既速度 就要靠果個Order Shop

不過我就唔太成日玩RB
所以我諗等下季果陣 解禁緩和先算
回復 支持 反對

近日Rb的「腕試し編・初代」系列推出了超難達成的「超上級」

開頭都已經好難....(初代Lv10要FULL COMBO)

呢個除左Sakura Reflection適合fc仲有SUPER SUMMER CAMPAIGN,其次係Primal Logic

第一首SR連TOP部份硬食應該可以FC到,SSC就睇你熟唔熟節奏,Primal Logic要小心高速

不過越睇後面真係越打,好似咩THE FALLEN要AAA或以上,呢個都算

Broken同DEADLOCK竟然要拎AAA+或以上(95.0%或以上)......真係好難好難好難
回復 支持 反對

如果我既話
就真係得櫻反可以做到

好了
該時候又要玩RB了
我可能真係考慮玩下order shop
(反正想玩既歌都差唔多玩晒...唯有等order shop吩咐我玩咩歌好過
回復 支持 反對