打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] CraftBukkit 伺服器設立教學 ( I ) 建立基本伺服器

Step 0 : 安裝Java[或已安裝可跳step 1]

下載java

Step 1 : 下載兩個檔案
Run.bat      需要呢個黎運行Server
RUN.bat (432 Bytes, 下載次數: 300)

Craftbukkit.jar     伺服器核心

下載CraftBukkit.jar

Step 2 : 放置檔案
將兩個檔案同時放入你想用黎做開ser既Folder , 如圖:

然後向Run.bat按實右鍵,並拖到桌面,選擇:在此建立捷徑

Step 3 : 產生檔案

連按兩下Run.bat , 直至出現DOS視窗

等等......

見到 Preparing Spawn Area 代表正在產生地圖

到你見到 Done 呢行 , 代表伺服器已經準備好比你入去玩
不過 你仲要set小小野:

Step 4 : 設定伺服器

開啟Server.properties
PROPERTIES 檔案 (.properties)

Finish,Enjoy Your Server

RUN.bat

432 Bytes, 下載次數: 49

RUN.bat

432 Bytes, 下載次數: 42

評分

參與人數 1樂點 +250 收起 理由
caesar007 + 250 活動分-3

查看全部評分

回復

We're currently experiencing problems with high load. Sorry ):
Craftbukkit.jar     伺服器核心
下載唔到
回復 支持 反對

得喎
回復 支持 反對

不如教下我地點IP共享
開機次次IP唔1樣,次次要俾IP人先得
回復 支持 反對

回復 4# marco5b20

用no-ip 就得
回復 支持 反對

回復 5# LoveBabi

唔明,求解

順道一提,樓主個黑盒我用唔到,所以用左

@ECHO OFF
IF /I "%PROCESSOR_ARCHITECTURE:~-2%"=="64" "%ProgramFiles(x86)%Java\jre6\bin\java.exe" -Xms512M -Xmx512M -jar
(檔案位置)

IF /I "%PROCESSOR_ARCHITECTURE:~-2%"=="86"  java -Xms512M -Xmx512M -jar (檔案位置)

pause
回復 支持 反對

我都想問
回復 支持 反對

點算好....?佢話錯誤..唔知點樣整好
回復 支持 反對