查看: 23194|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[太鼓] 太鼓の達人 新框體 (ver. モモイロ)

自日本推出之後,
事隔兩年多,終於都在香港登場了(淚

先說一下提要

1. 香港已正式稼動(以下稱香港框體為「亞洲版」)。
 因海外版權問題,大部份日版收錄的版權曲,目前於亞洲版都不會出現。
 不過目前未收錄的版權曲,日後將會逐少逐少地開放。

2. 新太鼓支援專用卡功能(亞洲版同樣),螢幕變16比9。
 專用卡為banapassport(灣岸/鐵拳/GVG等專用卡),
 另外亦可以使用Aime卡(maimai卡)或者初音卡。

3. 網上服務「ドンだーひろば」目前尚未支援海外框體。

4. 可以於投幣拍卡後,更換和田兄弟的服裝(也就是那兩只太鼓吉祥物)。

5. 於選擇難易度畫面時,於困難(松/樹)難度敲右鼓框10下,就能開啟魔鬼難度。
 於魔鬼難度再敲右鼓框10下,就能選擇裡譜面(只限部份樂曲)。再做多次相同動作返回表譜面。
 雙人遊戲時,雙方可以選擇不同難度進行遊戲,不過表譜面和裡譜面不能同時進行。

6. 假若選錯曲子時,可以在選擇難易度畫面,選最左項退出。

7. 樂曲列表因為太長的關係,所以各位請自行看曲list。
 (海外版曲list)
回復

好耶~~~
終於出啦~~~~
不過我想聽番d歌都吾得= =
部psp拎左去整=[[[[[[[[[

有消失啊>w<!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
會死人啊>w<!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

コネクト應該不太難吧(?)
回復 支持 反對

有消失啊>ww ...
﹏柚柚* 發表於 2011/11/5 13:23

有消失本來係好事
不過點睇都係d唔係人打既歌黎(BPM240的意味

不過我好好奇呢次既新歌排列
「READY!!」竟然屬於動畫歌而唔放入遊戲音樂(雖然真係動畫歌黎
消失又要放去原創曲(Vocaloid曲應該是綠色的「其他音樂」嗎?
回復 支持 反對

可惜次次入去打都會比人捉番出黎,西九都有就好啦
回復 支持 反對

可惜次次入去打都會比人捉番出黎,西九都有就好啦
怪盜kid 發表於 2011/11/6 23:53

我諗西九應該冇
因為呢部野係要插上網 但係西九一向都冇上網呢回事

偷偷地入荃金/vz囉 應該冇問題掛
回復 支持 反對

呢個算係第幾代?
對海賊戦隊同虹色・夢色・太鼓色有興趣0.0
回復 支持 反對

呢個算係第幾代?
對海賊戦隊同虹色・夢色・太鼓色有興趣0.0
maxycy 發表於 2011/11/7 09:43

神曲阿
自第1代開始就已經出現既神曲

可惜搵唔到AC1(街機1代)既片 得CS1(家用機1代,PS2)既片

回題
宜家最新既係14代
而樓頂講緊既...你唔可以話係15代
因為今次佢係大執 要成個框體換過晒
你就當好似「結他機/鼓機既V系列轉做XG系列」差唔多既概念就得
回復 支持 反對

小圓yo!!!!!!!!
回復 支持 反對

小圓yo!!!!!!!!
惟愛獨有 發表於 2011/11/7 18:48

算吧
我用4蚊打賭呢首又係會搵人翻唱

不過入左好過唔入(茶
回復 支持 反對

算吧
我用4蚊打賭呢首又係會搵人翻唱

不過入左好過唔入(茶
Torchic╳小火雞 發表於 7-11-2011 22:28

4$ 我玩大佢 30$  !
回復 支持 反對