查看: 3866|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[建議]希望論壇增設[樂幣],與樂點性質不同

我建議增設[樂幣]
是因為樂點太容易靠回帖取來
例如我打一篇很好的文章,換來的是200樂點,但係我
只要起幾個版上回多少少帖,200樂點也太易賺取了,而且樂點經常可以作交易,所以好輕易會有

某會員:(E,我回咁多帖,又經常上論壇,但係人地總是高LV過我)

而且樂點多=LV高,咁我花60元hkd,我又高lv,咁就可以搵人笨,去昆人

先了解[樂幣]既定義

-[樂幣]比樂點升級更快
-[樂幣]不可以交易
-[樂幣]只可給 教學文 討論性文章 作出偉大貢獻 或參與活動

呢個我考慮緊得唔得
-各位nakuz會員覺得篇文章很好,可以用[樂幣]加分比貢獻文章的會員(但只可以+1,版主則不限)
上面戈項可以令會員更有動力發好文章

我希望看過這篇文章既會員或版主,可以認真考慮或更正,如有問題可以留言~

評分

參與人數 1樂點 +50 Bravo! +1 收起 理由
Ruby Poon + 50 + 1 好提議,已被採用。

查看全部評分

回復

我建議增設[樂幣]
是因為樂點太容易靠回帖取來
例如我打一篇很好的文章,換來的是200樂點,但係我
只要起幾個 ...
caesar007 發表於 5-8-2011 00:31

有點像之前樂古用的人緣
回復 支持 反對

有點像之前樂古用的人緣
滿天星 發表於 5-8-2011 02:32

人緣??咩係人緣??
回復 支持 反對

人緣??咩係人緣??
caesar007 發表於 5-8-2011 02:47

只有會員可以互相加 好似每人一日只可以加一點比人

但人緣好似沒有作用的 後來取消了
回復 支持 反對

只有會員可以互相加 好似每人一日只可以加一點比人

但人緣好似沒有作用的 後來取消了 ...
滿天星 發表於 5-8-2011 03:07

咁[人緣]有冇[樂幣]大概性質??其實我都係建議~~
回復 支持 反對

我認為可行,只要把名字改改,始終「樂幣」不能直接反應是「好」的意思,既然是給好文章,在積分名字上亦要類似意思。

讓我想想更好的名字。

若果叫「認同」如何? 或者大家有無其他提議?
回復 支持 反對

樂幣這名稱令在下直接聯想到戰幣...
BTW
-各位nakuz會員覺得篇文章很好,可以用[樂幣]加分比貢獻文章的會員(但只可以+1,版主則不限)
上面戈項可以令會員更有動力發好文章

這點在下認為不太可行
難保不會有人開新帳號洗樂幣
就算1個帳號只能+1
但樂幣比樂點升級更快這點就已會讓人產生貪念了

總括而言在下認為這建議是可行的
不過還有需要更改之處
回復 支持 反對

意見不錯,但個人認為如果樂幣和樂點都是可以升級的點數,系統可能會出現混亂
如果可以新增一個勳章,只要會員(包括版主,超版等)開一定數量有重大貢獻的文章/回帖,則可取得這勳章
如果系統不會出現混亂,這方案應該可行,但如同五月所說
樂幣給人第一感覺是用真錢買回來的點數,最好改為其它名字(個人認為"貢獻值"這個名字不錯)
==========================================================
個人意見
會員如果看到有重大意義/貢獻的文章,可以按下報告--->推薦
而管理員則在每一個月的30/31日(2月則在2月最後一天),在站務區開一個投票post
選出最受會員認為最有貢獻/意義的post(可投票的post為樂古這個月受最多人推薦的10個post)(三級以上會員先可以投票)
如果勝出,則可取得"貢獻值"/勳章
回復 支持 反對

個人認為【樂幣】=【貢獻/成就】
其實個人都覺得樂點太容易得手,
並唔能夠作評價一個會員之用。

就算開篇實用文﹑提出有意義建議
都只可以獲得一般樂點,差別實在
唔太大。

建議係帖子被加分同時可以加【樂幣】,
或者以支持/反對作加減(但有作弊機會)。
回復 支持 反對

樂幣這名稱令在下直接聯想到戰幣...
BTW

這點在下認為不太可行
難保不會有人開新帳號洗樂幣
就算1個帳號只 ...
AtroCity 發表於 5-8-2011 11:15

我覺得好難洗到樂幣  不停開AC入個POST加1幣??
如果係咁要解決好簡單姐  SET高個加幣樂古階級需求就OK了
見到你既回帖令我覺得你冇完全睇哂個POST講咩

意見:
路過既人加1幣其實可以好多  分分鐘多過版主比既
我覺得可以SET最小要5級樂古會員先比得樂幣
因為5級至小代表佢地逗留時間長  留有一定數量既帖
能力同批判會有一定保證

樂幣升得比樂點快唔快唔係重點
重點係比會員覺得佢地既帖係比人賞識  比人欣賞

支持樂幣   慨念唔錯
回復 支持 反對