查看: 4353|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

科學家猜測 距太陽30光年處有類地球行星

受到警告 1#

我跟番YAHOO   COPY

(法新社芝加哥15日電)美國
天體物理學專家表示,如地球般可維持生命的行星
群,正在我們附近的銀河系中,繞著恆星打轉;只是我們還沒發現罷了。
鮑斯(Alan Boss)在美國科學促進協會(American Association for the Advancement ofScience,AASS)年會上指出:「距太陽約30光年遠處,有約數十個類日恆星,我想其中應有好一部分,大概一半的恆星,周圍會有類地球行星圍繞。
鮑斯為卡內基科學機構(Carnegie Institutionfor Science)的天體物理學專家,他告訴協會同僚:「我想距太陽10、20或30光年處,有很大機會可以找到類地球行星。」AASS從本月12日起在芝加哥舉行年會。
他確信,類地球行星可以透過美國國家航空暨太空總署(NASA)預計今年3月5日發射升空的開普勒(Kepler )太空望遠鏡,或是由歐法合作,從2006年開始在軌道上運轉,配備太空望遠鏡的COROT衛星觀測到。
鮑斯補充說,觀測到這些新行星的影像,可以拿來識別它們的大氣亮度,然後知道它們是否可能有甲烷及氧氣;這樣就有相當有力的證據,證明它們不只是可以居住,而是已有生命存在。
他說:「我並非指一個有智能生物居住的星球,而只是單純的指如果有一個可居住的星球…座落在那,10億年來有適宜的溫度及水,理當會有生命存在。」
他說:「至少會有微生物吧。」

如果人類有一D日火箭有光速,你估會唔會搵個太空人等30年飛去個星球探索呀?
我就認為唔會,因為去到無支援,可能通訊都有問題,去到得太空人記錄D野,都唔知有無命返黎

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 感想

查看全部評分

回復

有都冇用,我地一定去唔到- -
回復 支持 反對

如果火箭有光速,通訊將唔會係問題

不過可惜,光速對我地黎講好遙遠,人類暫時造到的速度是音速的五倍(如果資料冇錯)

而光速係299792458m/s=1079252848.8km/h(google資料)

而音速只有340.29m/s=1225.044km/h

音速5倍都只係6125.22km/h

距離光速有176198倍

(打到暈暈地=.= 好多數據)

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
守衛~朗 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

176198X30約1萬8千x30 = 54000年?

o.o以現在科技要54000年才飛到去

而且要以直線 唔會比其他石頭撞-,-
回復 支持 反對

異煞  ...  用唔知咩野科技 = =   對摺空間   - -   一下就飛到
回復 支持 反對

176198X30約1萬8千x30 = 54000年?

o.o以現在科技要54000年才飛到去

而且要以直線 唔會比其他石頭撞-,-
E仔J 發表於 1-3-2009 00:30

燃料係最大問題=.=
回復 支持 反對

我覺得冇乜可能-..-''
樓上果個講得幾岩丫..
問題係...燃料;;
我地邊有咁多燃料?
回復 支持 反對

如果有方法同似多拉a夢果d..整個裂縫就可以自由穿越兩個地方..就唔同講法
但搵到都冇用...以e家既科技,唔可能話傳晒d人過去個星球住...
回復 支持 反對

如果有方法同似多拉a夢果d..整個裂縫就可以自由穿越兩個地方..就唔同講法
但搵到都冇用...以e家既科技,唔可能話傳晒d人過去個星球住...
卡尤 發表於 8-3-2009 20:47

比起在宇宙空間製造裂縫,製造超光速的飛行器應該會更簡單
回復 支持 反對

個星球有O,H2O,溫度,,我覺得實有生物起度~
回復 支持 反對