查看: 13639|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]陽氣與陰氣(不專業版==")加左野

紅色=重要事項,警告 綠色=新野

之前見到有人話會5雷掌可「打」鬼
程序:先張你的陽氣存入手心,之後一下打落隻鬼到
越近越好(這係用陽氣打掉鬼的陰氣)
但吾打亂用會-命

但係點先叫存入手心呢?點解用左會減壽呢?又點解會話陽氣能打散陰氣呢?
等我這個極不專業既網友話俾你地知LA

首先,可能會有D人認為陽氣只有男子或特別的人先有(我細路哥果陣係覺得這樣==")
這是錯的!人人一出生就有陽氣的!分別可能只係強與弱..
一般來說,男子的陽氣較多 女子的陰氣較多
如果把陽氣代入中醫學的話,名「血氣」,如果某人的血氣強的話,就代表佢身體健康,
相反,則代表佢身體差,易生病 而所謂的5雷掌的後果是減壽的話,也不是沒可能的...
因為有時陽氣用了就是用了,想回復也回不到....
(不是全部的陽氣...)

點先叫存入手心呢?

我唔知...因為在下對陽氣的了解不多 只是知道陽氣是本來就有
是保護自己的一種物質 如果身體上某部分缺乏了陽氣的話 該部分則出現不適
因此,我認為陽氣應該不能集中在某地方 當然可能有人話5雷掌是可行的...
因為佢的意志或陽氣較強 令隻鬼不易接近 所以萬一你們遇上想害你的鬼的話
也不妨試下5雷掌 最少也有多個生存的希望呢....

點解陽氣能打散陰氣呢?

講解前,我解釋一下什麼叫陰氣先!!陰氣 不是只有鬼才有,連人也有,不過較少
而點解陽氣能打散陰氣呢?因為陽氣同陰氣是相生相剋的!因此 陽氣能打散陰氣
但不要認為陽氣一定能打散到陰氣 如果陽氣不夠陰氣強的話 會被陰氣吞噬...
正因為陽氣同陰氣是相生相剋的 所以各位也聽過不少鬼故 話D鬼吸人的陽氣呢
但點解D鬼要吸人的陽氣呢?因為不夠強的陽氣會能陰氣吞噬 令陰氣強大起來
(即是好像果D RPG般打怪升LV...)

「專業級中醫詞彙:陽氣

陽氣泛指身體的能量或功能方面。與血或津液不同,氣是中醫理論中一個抽象的概念,它不能看見,屬陽性範疇。這個中醫名詞有時又代表身體方面,一些凡屬於外表的、向上的、亢盛的、增強的、輕清的特質都屬陽氣範疇。與陰氣意義相反。」

by中醫詞彙

網上所流傳話可提升陽氣(非醫學果種)的方法,請各位睇下就算la
不過你鍾意試就試la 但有咩效果我就唔知la 話到尾我未試過+唔想試 試果既話...
等你的回復

如果想知道在咩時候有咩既注意事項的話 去我另一個POST到睇
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2467154

如果有問題或我的POST有錯誤的話,可打在回復中,讓我更改或其他專業的網友解答或討論你的問題
我會定時更新或更改的!!還有邊個想把這POST轉到其他論壇的話
請務必打資料來源:樂古恐怖怪談區by[H]~煉獄~
否則...
P.S.注意回復!!你的答案可能已在別人的回復中!!

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-8-15 at 10:54 PM ]
回復

幾好呀~
我覺得識左唔小野,係呢個post到
陽氣同陰氣,我未睇呢個post我都唔知有相剋.....
回復 支持 反對

你唔講,我都唔記得會有人轉post tim..
借一借你個個資料來源:樂古恐怖怪談區by呀..

其實陽氣係可以回復既,
睇下用個個人回得快定慢姐,
只要用完休息,就得架啦!
回復 支持 反對

Originally posted by yeeching at 2006-7-18 20:11:
你唔講,我都唔記得會有人轉post tim..
借一借你個個資料來源:樂古恐怖怪談區by呀..

其實陽氣係可以回復既,
睇下用個個人回得快定慢姐,
只要用完休息,就得架啦!

你好似睇少左:陽氣有時用左就用左
我冇話全部的陽氣呀(sm9) (sm9) (sm9)
陰人成功 (^{}^) (^{}^) (^{}^)
(放心..我會改一改...免得再令人誤會)
回復 支持 反對

= =但係我想問..
點樣用d "羊"氣
and轉入手中
回復 支持 反對

咁樣9up法都+30 分

o哂咀

[原創] wo (-.-||)

咁鬼基本n鬼年前都知鬼左好鬼耐啦(`_~:(`_~:(`_~:
回復 支持 反對

好抽象啊= =可否具體說明??
回復 支持 反對

6樓
唔該你唔好再講D咁既野啦
你咁叻,你自己講呀
個個都可以拎到30分既,
睇下你做唔做姐
你都得架,你唔抵得呀
唔滿意唔好睇囉!!!!

SORRY煉獄~ AND板主
我忍唔住要話佢,
板主,你如果要罰就罰啦
回復 支持 反對

Originally posted by @樂@ at 2006-7-18 22:39:
好抽象啊= =可否具體說明??

邊到抽象??複製果段野在回復中
之後我會再具體說明(可以的話...)

Originally posted by hippk at 2006-7-18 22:26:
= =但係我想問..
點樣用d "羊"氣
and轉入手中

我知道的話...我一早就打左la=="
我估計...運用陽氣的方法...
應該同氣功差不多
(只係應該炸!!!我唔係話一樣呀)

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-18 at 11:23 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by Ruby at 2006-7-18 22:28:
咁樣9up法都+30 分

o哂咀

[原創] wo (-.-||)

咁鬼基本n鬼年前都知鬼左好鬼耐啦(`_~:(`_~:(`_~:

其實鬼鬼怪怪既野  真係無事實可以證明佢存在
因而任何有關鬼怪既野  你都可以話9up  
當然你可以唔信  唔信可以當笑話睇
自問我亦不是完全相信  
但當其他人作出分享  最好對其主題有所尊重
回復 支持 反對