查看: 10047|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 升學選科問題 (請集中在此帖討論)

升學選科問題 (請集中在此帖討論, 六月三日開始, 遣者扣五分處理)

[ Last edited by [SYSS]Fantasma on 2006-6-20 at 01:23 PM ]
回復 支持 反對

理科除左phychembioamath
仲有一科選修科..
cit or geog or econ
普遍黎講讀d咩.
邊d人易d讀...
係咪都好多英文,好多野記
好考表達能力???
最多人選的次序係 econ > geog > cit
econ用英文會唔會好難?
geog會唔會好多野記?
cit會唔會好深好多英文?
而且我係傳統理科的人
讀唔讀掂geog同econ? 我指的唔係普通合格果d...
如果成績最多只入到geog果班咁掂算...
我普遍不太鐘意geog
但cit果班..d人又太廢...又唔係好讀書...
個次序應該點簡???
回復 支持 反對

無論你揀cit,econ定geog都好...你要睇你有冇興趣同能力ma....
econ同cit 都係好多理科人揀o既選修(唔計a.maths)
geog呢一科係某程度係可以同phy有關係o既....特別係波動學學到o既野....
可以同geog o既地震/海嘯果d有d關係....
我覺人認為讀得理科就應該揀econ, cit...
如果你係鐘意寫program/網頁去揀cit都係唔錯o既選擇....
而econ就係某程度係要死記野...特別果d定義果d野....
而geog會比econ較為都d野要記.......
班d人廢唔廢係唔會有好大影響....如果人地廢...你自己又跟人地廢o既話....
讀邊班都係咁....
你咪睇下自己鐘意邊科咪揀邊科law....
回復 支持 反對

點解你會覺得讀 C.I.T. D 人係廢呢?
我倒不太覺得 ( 可能因為我讀 CIT 所以有影響 =.=)

如果綜合3科
本人覺得 geog 係最難讀的一科...
因為都好多野記...
囉 A 好難囉..

Econ 同 C.I.T. 就幾考 concept..
concept 錯就嘜都錯
不過通左就會覺得好易
當然好似上面咁講要講下興趣
你學左 CIT 如果有心o既真係可以自己做遊戲
而 Econ 有時都會幾有趣..

無論如何前路都係你手..
要自己決定~~
回復 支持 反對

cit比我既感覺只係...煩 好多野記-_-
回復 支持 反對

Originally posted by 哈爾洛斯 at 2006-6-4 08:43:
點解你會覺得讀 C.I.T. D 人係廢呢?
我倒不太覺得 ( 可能因為我讀 CIT 所以有影響 =.=)

如果綜合3科
本人覺得 geog 係最難讀的一科...
因為都好多野記...
囉 A 好難囉..

Econ 同 C.I.T. 就幾考 concep ...

所謂cit果班...其實係比好多無理科天份的人入
始終5班有3班 理科...
cit果班..無論d人對理..科就..無興趣...
成績都比較差....
如果d人本身係廢..始終會拉慢進度..(根據以往記錄)
回復 支持 反對

Originally posted by [S]debby at 2006-6-4 08:10:
無論你揀cit,econ定geog都好...你要睇你有冇興趣同能力ma....
econ同cit 都係好多理科人揀o既選修(唔計a.maths)
geog呢一科係某程度係可以同phy有關係o既....特別係波動學學到o既野....
可以同geog o既地震/海 ...

geog其實係有d幾interesting的部份..我都覺得
但係都有d 好悶的野...搞到好像文科咁的...
同埋好多野記..我記野 ,分析 ,吹水都唔係好掂...
可能係因為英文教...
回復 支持 反對

Originally posted by y0311312 at 2006-6-4 18:53:

所謂cit果班...其實係比好多無理科天份的人入
始終5班有3班 理科...
cit果班..無論d人對理..科就..無興趣...
成績都比較差....
如果d人本身係廢..始終會拉慢進度..(根據以往記錄)

咁可能係唔同學校的問題吧..
我o個班 C.I.T. 有個全級第二都係到讀
而且好多成績都唔錯
反而我間學校o既 geog 班有好有唔好..
回復 支持 反對

cit係學寫program戈part可以話唔洗溫書都可以拎到唔錯既分數......
而econ.......我d同學話劑吹水,我戈班econ平均有成80分= ="""""""""""
geog劑記.......但係又有少少吹水既成分
回復 支持 反對

講易讀/少野, econ一定少過geog
我都認為econ好讀過geog

econ真係要自己用下腦, 要背既野唔多
geog其實都頗資料性, 雖然答題時都會有少少分析, 但都係背野為主

cit就唔知, 我無修
回復 支持 反對