打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

不如等我講下Maths
Maths要記住一定唔可以死背公式,
如果唔係就等於冇學過,冇學過又點會識呢?
學Formula或者定理一定要明白固中原因.

仲有個底子都好緊要,你個底打得好你學深d既野都易好多.

仲有最最最重要既野就係興趣,你有興趣做咩野都事半功倍
回復 支持 反對

唔mind既話我想講下geog 同eng....
我個人好鐘意呢兩科..唔知點解...
我溫geog..係首先用自己d字/中文黎諗一次..同明一次
溫書時..再highlight d mainpoint....
之後你基本上有左個初步concept...then再記左d mainpoint..咁就得la...
有時太深既話..可以用圖黎畫出黎...例如..地震既形成...首先點樣...畫出黎...

eng方面..我覺得多睇為主...睇多d英文書...我覺得學得最多生字係睇報紙(SCMP)...
把唔識既vocab查字典..再搵本簿寫低佢...得閒拎返出黎睇
我小六既時候...補習老師叫我咁做...起初我覺得好煩...
但到後來..升上中學...先覺得之前d vocab好有用!
其實eng都唔係想像中諗得咁難....
香港既學生成日都寫左好多中式英文....我地應該中文同英文分開...唔好口中講咩就照寫..
例如: 好多人都寫 那裡有架車做"there have a car"...呢個正正反***上面所講既野..
應該寫為"there is a car"......

不過,我覺得學什麼科目都好...都唔應該驚佢或者討厭佢...
咁樣好難會好到野!~自然覺得難la!

[ Last edited by [S]purple on 2005-8-26 at 10:07 PM ]
回復 支持 反對

我都唔明白geog同eng有幾難.......好難唔合格ga喎........
回復 支持 反對

非常疲倦的wow=.=
每天4小時復習學會東西& 做作業
1小時play
回復 支持 反對

[S]Scythe111 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by dh at 2005-8-1 01:42:
我來說說中西史兩科吧......
這兩科給人的感覺像是要死背死背....
但其實這是不太恰當
因為教科書上的資料其實是不齊全
想這兩科好還是要靠點課外書

此外留心聽書也是個好方法
當作故事般輕鬆的來聽的話 ...

似唔似中化?
回復 支持 反對

Originally posted by [S]Scythe111 at 2005-9-5 21:55:
Chem呢科其實好易嫁咋
我今年讀中六
理科科目完全冇難度
無論phy chem bio amaths 定maths 晌會考個時都A晒
真係吹我唔脹
最衰CHI定ENG炒左
唔係就可以拔尖嫁啦

正所謂讀書冇難度
你我都做到
你地慢慢 ...

咁勁,,,一定要交流下LA
回復 支持 反對

[S]Scythe111 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

想溫地理!?
超級簡單A_A好似我本地理議題探索咁每一課都會有個溫習總表(大約3-4課一份表)d人成日講筆記好溫過書本我就完全唔覺得@"@筆記有時有d野好煩好深,真係要理解‥‥而書本上有一部份係寫明概念圖大致上睇到份概念圖你每一個標題你都講得出佢係d乜咁就ok,捉題目!?咪傻啦!!咁咪仲煩,最好既係地理每一題問答題例如6分,但係可以有成6個point每個兩分一個point分一個解釋既分,你6個溫最小2個你都包到羅4分啦!!!仲有好似地震呀,火山爆發呀之類影響差唔多答同樣既野啦!!要溫有幾難!!你只要每課既概念圖都大致上講得出!!就算成個會考課程呀~~你溫1個星期都搞得惦啦(每天用3小時左右)~~其他mc題!?你就比小小心機將成本書睇3-4次@"@包你有70%以上既命中!!!我!?只係上堂聽小小書~~溫哂成個概念圖~睇書本一次~都有8x啦~會考都最小B啦~
另外商業又係非常簡單~
每課最後既內容重點睇熟佢,唔一定要背既,你真係睇得熟,睇得明就夠了@"@再加上平時睇小小新聞如:時事之類既節目得知小量最新既資料加上你溫熟既野,會考羅c以上唔係好難嫁炸~我讀書既方法多數係大致上睇成本書一至兩次~加上重點溫內容重點都有75分以上啦都c以上了@"@
如果唔係太明又或者想聽多小小呢兩科既溫書方法~可以add我170897182男女無所謂啦當然@"@如果地點岩既我可以免費幫你地d比較弱既人補習tim~讀書都係想第日有更好出路者‥‥‥我可以用簡單,有小小風趣既方法教大家@"@最小會考合格如你真係有認真聽同埋溫書之類,我好有信心!!!!!
最緊要既係‥‥中5程度人工6000-8000,大學人工就可以有12000up太大分別啦@"@尤奇想早小小成家立室既人一齊加油啦~~~~

[ Last edited by DUDE on 2005-9-12 at 05:17 PM ]
回復 支持 反對

大家  生物,地理,中史  唔識可以pm我  唔好問f.3以上  
回復 支持 反對