打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 揭示玩家心態,錯誤見解機體論 新增風暴的開端小短文

睇左3行就想打爆MON了......
回復 支持 反對

太多了= =   看到頭都痛起來....
回復 支持 反對

樓主說的大部份我也很同意
但就A1.2我有點意見而已
雖然SS機我也覺得不是甚麼大不了
但一來有些玩家的確是很喜歡這些機
也有只是為了這些機而玩的人也有不少吧?
我的話很幸運地喜歡的機是2L這台很容易就有的機體
老實說有沒有其他機我根本不太在意
但要是2L也像SS機那樣出的話我應該玩了不久就DEL掉這遊戲吧
雖然的確像樓主說的還有其他ABC機
但不代表可以代替得到這些SS機啊
特別是SS機都是那些主角機
而作為商人我覺得賣東西的方針是滿足買家而不是趁火打劫
再加上這SD市場不是只是驚溫在代理
玩家不玩港服是可以玩其他服的
就以這次的00R來說
以差不多600HKD來賣是沒問題啦
但反觀像台服那邊之前有活動只用100個COIN就可以買到要是正常人也寧願去買100個COIN也不會用600HKD去買吧?
但驚溫還是選擇了以這樣的方式把00R賣了出去
像我那些平時有買點的朋友也覺得太貴而不買
可見這樣的做法真是有點問題
現在SS圖也出了很久但G圖還是沒有出
有多少人把要合的素材放了在機庫一年以上還是合不了突自或HWS這些機
我覺得驚溫這樣做只是表現出了他們這間代理很小氣
當客人覺得那店主很小氣連一點甜頭也沒有時就自然不會去那店買東西
如果是現實中的話這店一早就完蛋了~
要不是這裡還有一大堆有消費能力而又不換去其他服的低齡玩家的話我相信SD這online game早就成了歷史
總括來說我是覺得樓主覺得代理這樣做沒問題這點有問題從而有感而發~
有意見的話也當然無任歡迎~
回復 支持 反對

為左最後既圖...
回復 支持 反對

前幾日先合完SF...................
回復 支持 反對

認真的看了一回...
其實我們只要站在代理商地角度來看每次更新...沒什麼問題
好像最近它在7月消費獎前把很多商品下架
---------------------------------------------------
佢只不過想令到想買果D包既玩家快D買果D包 唔好下下等消費獎先買野
然後消費獎出黎係吸引你買D平時唔多人買既野
SD 係一個商業性既遊戲 當然係搵錢第一
如果唔搵錢 人地又唔係大財團 隻GAME又點會有盈利?等汁啦
對代理商黎講 一隻GAME 最主要係為佢帶黎商業效益(E.G 宣傳自己公司 搵錢等)
好多玩家下下都話 人地昆錢
呢D玩家全部用錯晒字
人地邊度昆你錢 你又唔係買隻00R番黎變左00
人地只不過係將價格定得過高(好聽D黎講)
你唔鍾意 米唔好買囉 又冇人逼你買
你買 就等於接受呢個價
所以點解代理商夠膽賣D野愈黎愈貴?
就係因為貴左 依然一堆人去買
比我見我賣一枝筆一蚊又有人買 一百蚊又有人買
我緊係賣一百蚊啦
唔通有錢唔賺咩?

仲有 成日一堆人話KF點樣樣 人地HF點樣點樣
家陣堆呢度係KF定HF啊?G1定棒子代理啊?
下下都跟晒人地 邊有人咁「聰明」?
你去HK既M記 同去USA既M記 D價格都差N咁遠啦
唔同地方賣D野價格肯定唔同
你去泰國食飯 平到HIHI
你去英國食飯 貴到HIHI
雖然呢個比喻 深層問題唔同
但理由一樣 市場環境所變

如果E家HK市道好 然後玩家覺得D野太貴 全部唔買野
代理緊係減價啦
最大問題仲係有人買呢
------------------------------------------------------------------
最後 勸果D玩家一句
一係唔好玩 如果唔係唔好下下係度吵天 吵地

啊仲有 睇下沉思錄 對你地會好有幫助
打機是為了快樂 不是為了抱怨

我肯定我呢個回復一出 一定有人批評
不過 冇野係完美
一樣野 一定有人罵 同時一定有人讚
回復 支持 反對

個人幾同意LZ的,港服SD的變遷真係好大,

心態方面"
我係由
港服SD公測第一日開始玩,仲記得第一日不能改中文名w,
玩左一排就直接去玩韓服,
之後韓服我又左一排,係近幾個月先返港服...
變得真係...
以前係一路玩/刷任,一路好開心咁吹水(遠望
宜家?
一路玩,一路互罵,仲講埋粗口..
我心諗,玩個game姐,洗吾洗咁暴燥=`=
感覺己經吾係玩緊
game嘅feeling...
比人亂踢? 咪搵過第2間lo,又吾係得1間房,
比人針到好火? 咪關game聽一下歌降降火,
我覺得
吾洗咁暴燥嘅(荼

機評方面"
我又冇點留意人地寫,最緊要自己嘅機玩得熟咪得,
拒打
嘅,我打我,
而且SD用詞成日會經時間而轉變(默
好似以前叫嘅「走位」,宜家叫「收槍」(?)
所以我覺得吾洗點理人地
寫嘅機評

btw,牌板真係好亂....仲難睇過上網
睇輕小=A=
以下為小小建議
1)列點用1) 2) 3) 咁指明
2)將圖個啲回應將拒轉晒引用(文字)格式吧
3)字體方面,ctrl+A,字型揀黑體,大細
揀2or3試下
4)使用分隔線
5)將細嘅字,加大番再轉用删除線
回復 支持 反對

d人有更新都仲係度抱怨,你地睇下gameone代理既另一隻遊戲天龍八部2先啦,接近成年先有一次新資料片,你地sd高達keep住一定時間有更新就唔好抱怨咁多啦
回復 支持 反對

前言:全部給我認真的看
更新在A PART下方,請查看
那斷章才打了5/6,就出生= X =
好了,入正題,又個不知道道理 ...
xa1326 發表於 13-1-2012 17:19

我覺得這代理商還算不錯 最少比巨商好
字海還沒到吧 又沒到1E字
不過也辛苦了~~
回復 支持 反對

[真係打哂(錯)英文個D係唔會睇樂古(自己認為)]        好無奈的是,當你想改變的時候你的隊友.........不是說無力改變是無心改變,你勝利了只是勝利,一山還有一山高,只是一場,何必串人
回復 支持 反對