收起左側

[綜合討論] 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題)

原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:52 發表

唔夠明~
點解一樣野  o   在地面______   之上的速度會同地面移動速度一樣?

o

呢d其實係F.4 同 F.6 既物理先會教..
你e+仲未有個力學既 concept, 好難1時3刻解得你明 ^^"
不如你返去搵個教物理既老師問下la
佢教一定好過我係度就咁講的 :]
回復 支持 反對

原帖由 JeNi 於 2006-12-12 20:46 發表

當舊野跌出黎既時候, 因為有飛機本身俾佢既力
所以佢一開始離開架飛機個陣個速率係1樣的~
應該話由佢跌出黎個刻開始佢個 horizontal velocity(水平速率)係會1路keep 住300
不過因為有地心吸力扯舊野落地 ...

唔會keep住300架
因為有風阻(e個唔關題目事)
回復 支持 反對

原帖由 ogame-ffithk 於 2006-12-12 21:05 發表

唔會keep住300架
因為有風阻(e個唔關題目事)

oyea...漏左個 air reesistance ^^"

如果冇先係300..
回復 支持 反對

第一條
雖然好似應該會退後先岩
但係你未跳之前比架火車推動緊
一跳就會向前飛
所以唔會退後
回復 支持 反對

牛頓第一定律
.若物體無外力施與,靜者常靜,動者沿直線均速運行。
回復 支持 反對

juz think about inertia...all questions will be solved out
回復 支持 反對

原帖由 chrishoho 於 2006-12-12 20:12 發表
咁你係架時速300公里既車既車尾,咁你用盡力一跳之後會點?

原地落下
你人的速度也同樣是+300 km/h
f4 讀mechanics 就知乜事了
原帖由 chrishoho 於 2006-12-12 20:12 發表
咁你係架時速300公里既車既車尾,咁你用盡力一跳之後會點?

原地落下

原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:36 發表

無可能吧~
如果時間係短既話仲有可能~
但係時間一長這力沒有可能一直保留吧~

你乖乖地買本phy 書...
研究下牛津d 定理...慣性...先啦....
無聊一問:有冇人真係試過帶住個榜入電梯企住搭車立?[我唔敢試...好樣衰囧]

回復 支持 反對

原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-12-13 01:29 發表

原地落下

原地落下

你乖乖地買本phy 書...
研究下牛津d 定理...慣性...先啦 ...

別做phy講既野(知就好啦, 唔好試= =)
第1題...d人答晒
inertia
第3題我想反問樓主
你認為
鳥飛同火車行係唔係應該係兩件獨立既事先?
咁兩件事係獨立既
佢地既速度係影響唔到對方
回復 支持 反對

原帖由 夜帝 於 2006-12-13 01:59 發表

別做phy講既野(知就好啦, 唔好試= =)
第1題...d人答晒
inertia
第3題我想反問樓主
你認為
鳥飛同火車行係唔係應該係兩件獨立既事先?
咁兩件事係獨立既
佢地既速度係影響唔到對方

但係我真係想知道個榜d 讀數會點變法-_-"
回復 支持 反對

原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:52 發表

唔夠明~
點解一樣野  o   在地面______   之上的速度會同地面移動速度一樣?

o

樓主要小心用詞,尤其物理。
速度係向量/矢量,包括方向的,速率先係標量,可忽略方向。
如果概念唔清,最好唔好問「速度」而改口問「速率」,因為解答你ge人會易講D。

我而家假設你問點解個速率一樣:
當物件水平被拋出(假設冇任何阻力),
   ○→
────┐
    │
    │
當佢離開個地面個陣,佢所受到 ge 力只有重量(mg),
照道理佢應該會垂直向下墜落,之不過因為有慣性,佢水平速率冇受水平外力影響,令佢保持勻速向右移動。
所以佢同時受到重量同慣性影響(PS:慣性唔係力),所以佢會向右同向下移動。
   ○→
────┐ ↘
    │  ↘
    │   ↘
上面個圖應該係拋物線形咁落,咩叫拋物線? 姐係拋一個物件個形狀law = =

PS:樓主,lee個理論應該讀到高中先會接觸,好似打機咁,唔好諗住一開始就打大佬先得ga - -

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
[SYSS]Fantasma + 3 good, but the last sentence is a li ...

查看全部評分

回復 支持 反對