樓主: opqnkddk112
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [與sd無關] 您對GM回覆內容的評價?

自從有facebook專業之後
官方人員有幾可上黎論壇睇
而官方公告照道理就應由官方專員發post
而家就由熱心玩家發post
可見官方將注意力集中在fb專業
就算樓主鬧gm都冇用~

向gameone發洩不滿有一個方法
就係不停向客服發送以下電郵

以上純粹講笑
回復 支持 反對

回復 3# opqnkddk112

淨係搵一個就學人講糾正錯字?
你係搵就搵齊咁多個先講野啦
回復 支持 反對

有乜值得討論呢 吾係文言文先解作我
係白話文已經唔用呢字 其實打機都大把人將唔知寫做5知/吾知/5g
係唔係又要拎黎討論 gameone咁寫有咩問題?
回復 支持 反對

回復  opqnkddk112

淨係搵一個就學人講糾正錯字?
你係搵就搵齊咁多個先講野啦 ...
菠蘿君 發表於 27-12-2013 13:53

u've got the point
回復 支持 反對

其實你要求G1 不要使用口語化文字沒什麼錯, 可是麻煩看看你自己

1) 排版非常混亂

2) 自己也在用口語化中文

我記起一個笑話, 真人真事

某年中學, 地理作業交上去了, 其中一個中文字不小心用了簡體字, 結果老師批覆紅字:

請不要使用簡體字作答

可是她把簡體的體寫成簡中的""

題外話: 我是80後, 以前小學時期,當時社會未有上網,一般小學生的玩樂跟60後, 70後的港人差不多.

就是看電視, 看報紙, 去公園玩, 玩玩具等等.

要學中文, 老師都是建議我們多看報紙,   

而我小學時跟家人早茶, 家人一般都看方向報, 我坐著悶也跟著看, 慢慢形成習慣.......

到了今時今日, 現代人文學上的退步和ICQ, MSN, QQ等速食文化興起

而報章也開始一些口語化的報導, 嘩眾取X (那個字我忘了怎打, 求教)

可是不管外面的情況如何,

樓主連一段基本的文句也"打"不出來, 下一代的少年................

以上文字都係我直接打既, 不過因為岩岩講緊電話, 所以打得慢左少少  
應該冇乜野口語化,

其實樓主最好學好D 中文先話人

PS:雖然我都覺得G1 對於中文有D亂甘來~~~~~~~~~

回復 支持 反對

如果係GM回覆有錯字,你咪發表跟進,但你係呢度,好多反對評價的
回復 支持 反對

講埋d唔關sd既事,都xxxx
回復 支持 反對

我吾你老母呀
回復 支持 反對