打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 【活動】劇本大招募!

個故事講咩?d三級野啊?-.-
囧大俠 發表於 29-1-2013 07:43 PM

唔係既...講有幾條友..分別係全球第一首富,第二首富,,第三首富,,第四首富個仔/女..讀書分別考第1,2,3,4..又好打又串又靚仔型仔/靚女索女  有N多花痴/浪蝶...但結果平常既活動就係去食m記
回復 支持 反對

其實我無睇晒既- - 睇左d已經頂唔順d超級火星文.......
回復 支持 反對

唔係既...講有幾條友..分別係全球第一首富,第二首富,,第三首富,,第四首富個仔/女..讀書分別考第1,2,3,4.. ...
∼香B∼ 發表於 29-1-2013 19:45

好大反差==
唔同喺反差萌?@@
作者太有才了==

其實我無睇晒既- - 睇左d已經頂唔順d超級火星文.......
∼香B∼ 發表於 29-1-2013 19:46

從不上高登
已經唔喺叫創意了個d
太幼稚了
回復 支持 反對

認真..其實我有個小小既idea..
可唔可以用下面兩句我最喜歡既詩詞,,諗一個故事

夜深風竹敲秋韻,萬葉千聲皆是恨
回首向來蕭瑟處,歸去,也無風雨也無晴...

可以係講愛情; 亦可以係講繁華一場,終究如煙
不過真係超級簡略既諗法..流程,人物果d就搵人代我作落去喇xd
回復 支持 反對

認真..其實我有個小小既idea..
可唔可以用下面兩句我最喜歡既詩詞,,諗一個故事

夜深風竹敲秋韻,萬葉千聲皆 ...
∼香B∼ 發表於 29-1-2013 19:54

夜深風竹敲秋韻,萬葉千聲皆是恨
出自歐陽修的《玉樓春》
此句應該是和一對相隔異地的男女有關
多數用來形容女的思念男的
聽到葉聲卻只有嘆息
所以,故事可以定位!
由女的角度出發,從而開始架構故事
之後講述分離的原因,思念之情等等
比較屬於古風點的故事

回首向來蕭瑟處,歸去,也無風雨也無晴...
出自蘇軾的《定風波》
此句2解
可以描述對世間冷淡了
也可描述對未來的期待
兩可

可以係講愛情; 亦可以係講繁華一場,終究如煙
應該屬於比較偏悲劇的故事
當然可以是一場歡喜一場夢
也可以廝守一生等等
視乎你怎麼寫
劇本是死的,靈感頭腦才是靈活的

怎麼的結局由你決定~
其實我寫了很多劇本
到拍的時候,難免會有些改動
所以,好好利用這兩句,但不要被局限了

最後,我寫完後,突然靈光一閃!(好假)
比首歌你聽,應該幫到你揾靈感
我暫時想到咁多了...
加油,期待你作品

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
∼香B∼ + 10 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

唔..我而家就唔可能作到架喇..畢竟要考試- -...
回復 支持 反對

唔..我而家就唔可能作到架喇..畢竟要考試- -...
∼香B∼ 發表於 29-1-2013 20:13

吾緊要,慢慢來,有時候想到有靈感,用短句記錄下,也是個好方法,我有時候也這樣做的...
試過打緊boss突然想到,去寫,結果瓜了只人...

另外,這幾首歌也挺合適你那幾句野

小小建議:其實聽歌也有助構思...
回復 支持 反對

回復 14# 囧大俠
抱歉,看來我本來想用遊戲中的語言表達此故事
最後我還是要使用正規點的文字

一日,幫會既人掛到夜晚
此句是指一個幫會的人,組著隊在一場景多怪物的地方打怪升級
定時會換人。
而定位,我本來的構思其實是在高昌迷宮中的,而主角兩人是聽到幫會中,
正在高昌迷宮中在一定範圍中打怪的組伍,有人呼叫,需要有人來看管場地,以防被別人取去
而主角兩人則聽到呼叫後,立即趕去
但途中又被人在高昌襲擊,主角擊殺了來到襲擊的隊伍後,元氣大傷,但依然要到高昌迷宮看管場地
為著自己幫中的幫眾可以在以後去該處打怪升級

而其中一個問題"""支撐去到個場?唔喺睇緊場咩""""
這問題,在我故事中是先聽到呼叫,再受襲,支持到那場後,發現了不敵野怪

問題主要是   去看管場地與受襲的次序出現了問題

然後,我的表達又再出現了問題之後繼續被圍,之後女主角隱一隱身
所有怪打哂男主角,女主角就望住啊男主角,話我會搵人救你
之後男主角就話我會等你(該視覺要影到兩人)
之後女角主離開
(近鏡影住男主角)講我愛你
之後男主角死
女主角去到門口,女主角比另一堆人SM死

此處的,之後女主角隱一隱身是我要做出男救女的效果時,要做的技巧
而觀眾只會看到 [寵物死] [男叫女] [我保護你] [然後] [所有怪打男] [女走]
要表達的是男對於女的付出,另一方面 其實此舉主要是要男女主角也死
然後男主主改為明教(因為掛場(支持)時,兩人遠攻背對背的景像比較好看)

另一堆人是誰,其實是敵幫的成員

此一段,觀眾其實
只看到{人叫看管場地 ,兩主角趕去 ,有人襲擊 ,殘血 ,支持到高昌迷宮 ,不敵野怪 ,寵物死 ,男主角說要保護女主角
男主角單人頂怪 ,男說話後死 ,女走 ,敵幫來 ,女死}

第二段,
重生的情況是以DELET AC作定義,即e.g. 99LV男主角變為1LV
但是其實觀眾看到的是一個1 LV男性 聽到女角死了 會重生 男角說要找到女角
男變做全天龍最強  傳口訊要找女主角(當作沒有頻道,先前的幫友呼叫,以信件方式傳送)
敵幫聽到消息,要殺絕男角
因此以女角作引誘(女角早已被捉走(重生後的女角))
然後男去救女,敵幫老大與主角同歸於盡
女等男
男再重生後,與女角開心過活
回復 支持 反對

最後,其實故事感覺要個拍片人自己能否感覺到本意
好像每一shoot的長短
回復 支持 反對

回復  囧大俠
抱歉,看來我本來想用遊戲中的語言表達此故事
最後我還是要使用正規點的文字

一日,幫會既人 ...
tang19951123 發表於 29-1-2013 23:19

55,清晰左好多,其實我只喺要一個完整的故事,至於拍的場景,道具等問題,要揾的
我建議你寫一個“故事”出來,如果真喺ok好好,我會收錄
之後由你/我 寫一個劇本出來
再開工拍片,其實拍片就喺咁的
構思>完整的故事>劇本>場景,道具>開拍

咁根據大大的故事,其實有點兒過於簡陋平淡
也沒有咩感情的突出等等...
其實我建議喺咁:
不如男女主角死後,轉化為下一生
從新開始,之後比d悲/喜的過程想起前生咁樣...
其實都喺睇你點寫,注意人物方面刻畫的深d...
回復 支持 反對