樓主: lch112233445
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器討論] cso武器介紹一論(笑~)

回復 23# freddy1614

係cso佢打錯咗
我略略講下...
5.56即係5.56X45mm子彈,通常係一般步槍通用子彈,5.56係口徑闊度,45mm係子彈長度,M4 / SCAR-L / XM-8就係呢d口徑嘅槍
7.62係7.62x51mm子彈,比5.56大D,通常係用作狙擊槍嘅子彈,SCAR-H / M60E4 / M14EBR就佢呢個口徑
(P.S. SVD 同 PKM雖然都係7.62,不過係7.62X54R,係用番比較老式嘅一個口徑嘅子彈7.62X54Russian)
手槍彈:
9X19mm子彈,手槍同衝鋒槍通用嘅子彈,GLOCK-18同MP5就係好例子
.45ACP子彈,比較大口徑嘅手槍彈,HK USP同UMP就係用呢隻彈
5.7X28mm子彈,為個人防衛武器研發嘅子彈,係FN Five-seveN同FN P90專用子彈
為咗偷懶,我唔打咁多字,有心機就上Wiki揾啦
回復 支持 反對

炮彈黍
回復 支持 反對

話說依家有好多小學雞因為唔夠人玩,所以出動佢神級武器-踢劵-.-'''
但諗真D,其實係佢地冇留意到,cso 嘅 ...
lch112233445 發表於 13-1-2013 18:40

吓.....粒彈5cm  好正常...狙擊槍黎講   同埋黑橙係用現實子彈作描述
不過呢隻改細左把槍姐
回復 支持 反對

{:14_696:}5.56厘米=_=
回復 支持 反對

系5.56cm,但唔系闊度,系5.56×45mm NATO
長度系5.56 闊系4.5

維基話既
http://zh.wikipedia.org/wiki/5.56%C3%9745mm_NATO
回復 支持 反對