查看: 7638|回復: 85
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【原創機評】00機評第二彈--驅逐目標(大誤!?)--能天使

先0 GUNDAM的機評後,本人就因為返學,加上個人懶,冇心情去寫新機評,終於要到暑假,係冇野做(連SD都唔想ON住)的情況下,開始收拾心情去打機評啦,今次呢篇野會好短,因為呢部機的武裝唔係咁好,而且攻擊力好差,如果唔係00機評第二彈一定要寫佢我可能會唔寫(明明動畫好勁,模型又唔錯,但一到SD就弱曬),呢部機係咩,正是能天。

機體介紹:

一開波就照舊來個介紹先,

天上人的第三世代鋼彈之一,於2307年首次登場。由於機體中央搭載的GN-Drive產生的GN粒子,得到了接近無限的能源和令人驚異的高性能。同時散佈在外的GN粒子能夠妨礙電波傳遞,造成通信障礙以及使現存的雷達系統完全無效化等各種效果。可以使用光束武器,導入了很多和現有的MS相比有飛躍性突破的革新技術。

能天使鋼彈是以格鬥戰為主的機體,裝備在機體各處的七把劍稱為「七劍(Seven Sword)」,可根據不同任務或狀況時使用。而能天使鋼彈的開發代號也是「七劍」。

能天使鋼彈擁有其他三台同為第三世代鋼彈所沒有的實體劍,這是為了應對鋼彈對鋼彈的戰鬥,實體劍能夠穿透GN力場[1],一般光束武器均難以做到。

§ 名稱由來

名稱源自於九大天使階級之一的「能天使(Exusiai)」。

(轉自維基)

本人的能天(左為MG初回特典版本,右為HG會場限定)

六圍介紹:

不得不配服設計人員,個六圍真係幾忠於原著,有著高機動及速度,但就薄甲(可以理解的,因為要實現高速及高機動(仲要做出大幅度動作)而要將部分裝甲刪除,而其他就削薄,不過那低攻是甚麼回事,見人地係GWORLDS用呢部打,打人好痛,但係呢度就變到咁低攻。

武裝介紹:

一號武器:GN劍I(劍模式)

五刀倒地,無附加效果(同普通拳機一樣),出刀都算順(見仁見智啦),係第五刀收刀有D慢(要轉一個圈後先打人),刀身算長,但唔好同劍西個D砍艦刀比,長度大概係同黑西一樣,係菜刀級別啦,唔怕刀短會砍唔中,可以玩到甩刀同MCA,而且砍的範圍算大,不過有個問題,就係機體本身低攻,輸出力不好,但有技一同技二加持下就可以補番。

二號武器:GN劍I(槍模式)

一下一發,殘彈有9發,每4秒充填一發,出槍有點慢(迷之聲:拳機開槍係咁啦,佢俾把槍你算好啦),光束武器,可以用黎打有PS甲機體,但缺點都好多,首先彈少,而且裝填時間慢,容易彈切,而且機體低攻,攻擊力變到水槍咁,就算有技二加持,個攻擊力都係低。

三號武器:GN光束短劍

一下一發,殘彈有一發,射一發後立即裝填,需時6-7秒,有減速效果,實彈武器,可以用黎打有抗光的機體,但缺點又係好多,殘彈少,得一發,裝填時間長,飛行速度慢,加上部機又低攻,打人變左冇力咁,而且減速效果唔明顯(好像劍西的回力鏢咁,打人用但人地中左就好像冇減速咁)。

武器總結:

武器令機體可以應付有PS甲及抗光機體(無誤,但你可能要死10次先殺得死),而且刀長,可以玩甩刀同MCA,但唔好以為佢個武裝好掂就去打大機或單刀,因為佢缺點都唔少,首先彈少,二武得9發,三武得一發,而且裝填速度慢,都幾容易彈切;最重要係,部機天生低攻,令二武同三武變到好似水槍咁,打人就好似抓癢咁,就算有技二幫助,輸出都好似冇大到咁,而刀雖然長,但同劍西個D砍艦刀比簡直就係蚊同象比(最重要冇爆地效果),加上輸出低(低攻),要有技一同技二一齊加持先話有些少效果,所以一句講曬,武裝好雞肋(我講的是事實,唔好打我)。

技能介紹:

技能一鋼彈格鬥術
近戰攻擊時追加傷害25%(爆發幾率低25%)。

技能二能天使(Exia)鋼彈
hp60%以下機體傷害增加,機動力和推進力上升

評語:

技一的確令一武有額外傷害,而且係滿血技,夠SP就開到,睇落去雖然唔錯,但係機率唔高,5刀中只有兩三下有(有時可能得一下),佢又沒有格鬥連技(如果裝落劍西度都話好,一、三連技個輸出不知幾大),用得上又係得一武,但一武低攻,有都係補番少少傷害,輸出仲未去到一般A機的輸出,仲有個技能會唔會太省G了(這技能可以在購物中心買到,自己買都得,一係就同我改高爆傷個機率啦)。

技二令機體的機動及速度再次提升,開左後飛行、步行及反應速度都好快(真係變成紅色、有角、三倍速,絕對無誤),而且加攻擊力,的確對好雞肋的二,三武有點幫助,而一武係兩個技能下終於可以有高傷害(要兩個技能同時發動先見到正常A機的傷害),玩甩刀都順好多,但係要60%血先發動,對於薄血的能天來說,一開都可以說是死期將至了,而且加左攻都唔覺二武同三武的輸出有増加(因為本來就好雞肋),但總括黎講個技能其實唔錯,只係部機攻擊力太低,加上射擊武器似水槍一樣,有技能加持都唔覺有效果咁。

打法及加點:

打法都係同拳機差唔多,不過由於2,3武雞肋,所以要多配合一武使用,如4刀後轉二或三武攻擊(因為第五刀收刀同出刀好慢),或者先用2、3武攻擊,再近接用刀砍,如果有技一同技二,都可以扣到7成血。加點方面,特裝點可以點速或敏,令機體行動再快點(開了技二後更快),或者可以點攻,OC點就全攻啦,始終攻擊力太低,加曬都唔可以叫會打到人地好痛(但夠輸出)。

技能插卡:

由於有技一,所以就不需要插多一張格鬥術入去(就算插左落去,個機率同爆傷係冇變),建議加底力發動入去,始終未OC下的攻擊力好低,集SP開技都成問題(用刀的話唔計),加左後,除左少許加攻擊力外,對於SP收集都有點幫助,而且用一武時,所釋出的傷害都好驚人,而緊急整備及NT覺醒都唔錯。

合成:

SORRY,呢部機係冇得合的,只可以係39號及51號機抽,每次1萬3個G以上,但機率都唔係好好,本人要十抽先中一部,當想抽多部去合TYPE-D時,更加係抽到破產都唔中,最後要將部特一能天祭俾TYPE-D(但德天就中三次,同金剛版主唔同,佢抽德天抽到喊,我就抽能天抽到喊),而呢部野可以合的機反而好多,有TPYE-E(KEY)、00(KEY)、TPYE-D、智天、熾天及墮天,總共係兩部機的KEY機,4部機的料,換言之,你最少要有4部能天先合到以上的機體。

影片:

今次唔拍啦,因為我用拳好廢,分分鐘送分俾人,要去睇片就到戰紀睇啦。俾埋條LINK俾你地http://olgame.gamedb.com.tw/sds/robot_detail.php?id=22009&inq=-1&ip2=15

評:

呢部機真係唔適合用拳機悲劇的人士及新手用,因為大多要上前做近攻多,但低防令佢好易變炮灰,高手雖然可以用(但咁多實用機,唔駛用佢呀),呢部機真係炮灰機同材料機命。

今次寫呢篇野真係好悲劇,就完成個時偏偏個網頁HAND左,成份野當場冇曬,搞到我要重做,原本星期日就卒到上黎,結果就要今日先得,而且彈多讚少,真係希望官方改勁佢,下次會寫力天機評,希望唔會太悲劇啦。最後都係呢句

你們回帖是我發帖的動力,不回帖者永世抽唔中想要的機體

我寫過的機評:

[原創機評][偽]EW系列最後一擊 - 永遠的回歸 飛翼零式(EW)

[原創機評]00機評第一彈-進行首次武力介入的機體-0 GUNDAM機評

請版主通融下,俾我放係度幾日(因為精華區少人入)

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
ttimecrisis4 + 10 原創內容
Ruby Poon + 30 原創機評

查看全部評分

回復

搶頭香(?)
好長WO
回復 支持 反對

回復 2# ergmm579

但真係好HEA咁打
回復 支持 反對

合成:

SORRY,呢部機係冇得合的,只可以係39號及51號機抽,每次1萬3個G以上,但機率都唔係好好,本人要十抽先中一部,當想抽多部去合TYPE-D時,更加係抽到破產都唔中,最後要將部特一能天祭俾TYPE-D(但德天就中三次,同金剛版主唔同,佢抽德天抽到喊,我就抽能天抽到喊),而呢部野可以合的機反而好多,有TPYE-E(KEY)、00(KEY)、TPYE-D、智天、熾天及墮天,總共係兩部機的KEY機,4部機的料,換言之,你最少要有5部能天先合到以上的機體。
........................................................................................................................................

4部就夠....KEY機合左00 T-E再祭部強1
回復 支持 反對

唔短wow
支持~_~
回復 支持 反對

能天真係幾雞肋
血太薄
回復 支持 反對

回復 6# johnhihi

但攻擊ok高,特意來支持樓主的
回復 支持 反對

勁wow 5錯