查看: 2374|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 順應民情 集中帖下沉 新措施實行

很多人對集中帖不滿吧,好,我承認那東西有點麻煩。

大家都不喜歡了,那就來個交換。
現在不讓你們麻煩,有問題就開帖子吧。

(集中帖依然放在主版,由它自然上升、下沉,可繼續使用)

但是,同時間,各位也別給版主太多麻煩。

如果已有同類帖子,再開新主題,將會扣減10樂點以作警告,
再犯禁言一天,三犯則禁言一星期,最高禁言一個月。

此項變更,將會套用於「不能正常啟動遊戲問題」及「遊戲問題」,
所有的發問帖子,抱怨帖子,求助帖子,如有重複,立即扣分關帖。

現在有新的舉報方法,如果發現會員發出重複的問題 (比如是已有的帖子) ,

第一個回帖點出問題重複,可得1樂點,之後再有人點出問題重複,扣1樂點

有任何意見即管提出。

(意見沒問題,但請各位控制一下情緒,不要以偏激的言論來回覆)
回復

1+1=3 @@
回復 支持 反對

版主 我想問你 係入唔入到  我有時入到 有時入唔到
回復 支持 反對

集中帖唔係唔好 但太多頁數太難搵 有時想搵人解答自己問題 結果有時帖主答唔到 就比人問左幾頁走 咁就miss左一次問題 麻煩就係哩度
回復 支持 反對

集中帖唔係唔好 但太多頁數太難搵 有時想搵人解答自己問題 結果有時帖主答唔到 就比人問左幾頁走 咁就miss ...
luckz 發表於 29-9-2010 19:57

一般來說,我們是不介意問題帖內有重複的問題。
不過,對於急求答案的人,就比較麻煩。

其實,集中帖準確來說,是之前不夠人手才推出的折衷東西...
沒有集中帖,大概這個九月天龍版就會亂得一團糟。
回復 支持 反對

一般來說,我們是不介意問題帖內有重複的問題。
不過,對於急求答案的人,就比較麻煩。

其實,集中帖準確 ...
榤奇 發表於 29-9-2010 19:59

其實,真正有需要既玩家來到該遊戲版面都係想用最快既時間搵到有需要既資料
我唔知現在搞論壇或管理版面者既方針係點
但係我相信所有真正熱愛投入或新接觸該遊戲既玩家都希望呢個同聲同氣既版面能成為大家既"工具版"
而唔係去完巴x再搵大陸171xx番黎吹水
時間係可令人進步 但點解我係呢度見唔到呢種情況?
早十年前風笑x既金x網可做到呢點佢唔單止係一個遊戲,包括金庸,信長等等數種都管理如流
香港版天龍既玩家有幾多會係呢度搵料或放料? 以前唔知,但衣家肯定係寥寥無幾
管理者既王族式(官式已不能形容)封帖手法肯定令有心人卻步
喂~~我黎到呢度開左個帖問一下問題或其他 轉眼就被打入重複發問類或集中難民營加扣什麼樂點 老實講,樂點能吃嗎?
門檻設定過高用意何在不用深究 其人自知
未發財先立品管理倒可樂得輕鬆 當然,發財可指全論壇之廣告等等而不是某一版面之資訊性豐富與否
愛之心責之切講咁多無非都係想每個人黎到呢度搵到需要既野 但可惜我大部份時間都搵唔到

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
榤奇 + 5 先接下了

查看全部評分

回復 支持 反對

其實,真正有需要既玩家來到該遊戲版面都係想用最快既時間搵到有需要既資料
我唔知現在搞論壇或管理版面者 ...
阿爾帕仙奴 發表於 30-9-2010 00:00

人手足夠的話,版主絕對樂意做。
又說什麼集中帖? 已經解釋了,那只是因為之前不想版面難以管理。

說這麼一段文字,重點無非兩個: 針對會員搜索資料,以及版主處事手法。

發問帖子不多說,已回復到以前的樣子。
版主處事手法方面,無可否認是不太出眾,可惜現在的幾位版主都不是很空閒的人,能夠輪流上來已經不錯。

自問作為版主,當然是想版區好,所以,閣下不必多說,我們明白。

以後有什麼意見盡可提出。
回復 支持 反對

(DJ 腔:好又係時候到我講野 )

懲罰罰則本人無異議...

係lo當考下各位能否自律一下...

而且希望禁言罰則方面唔會出現殺一個黎警百個既情況...

( 雖然人有求知慾係好事但都要視乎情況... )

( 係lo至於不能入GAME不能玩同錢銀糾紛e類既主題...

基於年中可能冇一百都有五十次既出現...

所以還望各位能夠處之泰然地冷靜一下之後考慮一下好唔好發帖... )
回復 支持 反對

現在的天龍論壇就像個大雜會,乜野都集中係 »天龍八部 Online»
我覺得可以開多幾個類似folder類,譬如:
1. Nakuz 樂古 » 天龍八部 Online » 天龍評估a/c
2. Nakuz 樂古 » 天龍八部 Online » 天龍登入問題
3. Nakuz 樂古 » 天龍八部 Online » 天龍吹水區

咁比較好管理,我地用戶都容易找到想睇的資料
用戶一post錯地方就知道,或到時再罰....
回復 支持 反對

現在的天龍論壇就像個大雜會,乜野都集中係 »天龍八部 Online»
我覺得可以開多幾個類似folder類,譬如:
1.  ...
shadoway 發表於 30-9-2010 11:20

曾幾何時我聽過有高層建議將子版區削到得番交易版

所以呢D建議其實我地都有提出,可惜好似石沉大海一樣
回復 支持 反對