樂古Nakuz

標題: 知心的朋友~你有多少個呢~ [打印本頁]

作者: 惡搞小惡魔    時間: 29-11-2008 11:42
標題: 知心的朋友~你有多少個呢~
曾經~在小學的時候~我有很多朋友~校外的也很多~

通常在校內的朋友~我都很少會說心事~會說心事的朋友~都只有5個(其中2個仲同我讀緊同一間中學,但不同班)

所以在我班中~幾乎都沒有可以說心事的朋友~

為什麼沒有可以說心事的朋友?

最大的完因~就是在小學的時候~當時我同個朋友講~我愛xxx~點知到第2日~我其他朋友都知道哂.仲拎黎當笑話咁

就係呢個時間~我同自己講~千其唔好張自己既心事講比朋友知~特別係d大喇叭~拎黎當笑話既人~

現在我還有2個會說心事的朋友~可惜因為唔同班別~見既機會都特別少~(其他3個連見面既機會都冇)

我心知在班中的朋友~有些是大喇叭~有些仲好鍾意作野(話我愛邊個邊個)

但我唔討厭佢地~~因為呢d事~我在小學遇過不少~~習以為常了~

雖然我鍾意我的朋友(全部)~但我不會跟他們說心事(因為我不會重複犯錯.....)

唔知你地又有幾多個知心朋友呢~
作者: oph    時間: 29-11-2008 13:23
老實講
小學果時
大家多數都係心智未成熟
會出現e d事比較多
唔好因為小學發生既事情就以篇蓋全
真係要識既知心人
就要靠自己既感染力啦
作者: 惡搞小惡魔    時間: 29-11-2008 13:29
就算e+既中五朋友當中~都有d咁既人~

ps:我唔係討厭佢~
作者: 地獄天---鋒    時間: 1-12-2008 02:19
其實最好係將d野講比一個你不太會同他見面的人最好,或者講比一個不識你朋友的人知.甘你的心事就可以得到最大的保障,其實在講心事比人知時,想下果個人係咪值得你相信他,最好同他講埋不好將你d野講比其他人知.
作者: 冰月~    時間: 1-12-2008 03:03
知心既朋友多唔算多,少唔算少''
守得祕密既算是嗎??

朋友要黎做咩架:出賣xdd
講笑-_-
作者: zero101    時間: 1-12-2008 22:25
知心既朋友...冇
一個都冇
作者: 惡搞小惡魔    時間: 2-12-2008 17:51
原帖由 zero101 於 1-12-2008 22:25 發表
知心既朋友...冇
一個都冇

咁咪冇得同人講心事?
作者: zero101    時間: 2-12-2008 21:42
標題: 回復 7# 的帖子
我D嗜好太突殊同我份人太老蹟(我讀中四,但做個D野就好似幾十歲人做個D咁[[bao_50]] )
同而家香港地真係好難搵到個「正常人」坐係到同你談心。
作者: zero仔    時間: 2-12-2008 22:20
我覺得身邊既"朋友"冇1個可以比我分享心事..
全部我都信唔過
1係就玩玩下果d..

作者: 地獄天---鋒    時間: 3-12-2008 00:39
其實有時候真的要比d信心自己,相信下朋友.
作者: zero101    時間: 3-12-2008 17:40
標題: 回復 10# 的帖子
可惜,接種而來的只是接二連三的失望。
作者: 少爺占    時間: 4-12-2008 00:36
原帖由 惡搞小惡魔 於 29-11-2008 03:42 發表
曾經~在小學的時候~我有很多朋友~校外的也很多~

通常在校內的朋友~我都很少會說心事~會說心事的朋友~都只有5個(其中2個仲同我讀緊同一間中學,但不同班)

所以在我班中~幾乎都沒有可以說心事的朋友~

為什麼沒 ...

早幾年前本人曾經都有同上情況
我勸你一句,唔好執著以上情況
出黎工作數年發現認識朋友已經很困難
就連以前朋友都難以連繫(大家工作環境唔同,難找話題)
我亦發現最好同朋友唔好有任何不同意見發表
知心朋友唔需要數量多,數字既野可以睇開少少
比人笑自己都笑一笑,佢唱哂出去咪當佢幫你表白囉
作者: 冰月~    時間: 4-12-2008 05:13
原帖由 zero仔 於 2-12-2008 10:20 PM 發表
我覺得身邊既"朋友"冇1個可以比我分享心事..
全部我都信唔過
1係就玩玩下果d..

家下我就係你既朋友-.-
有什麼心事- -

其實朋友有時都好睇星座既...''
作者: sam09037    時間: 5-12-2008 20:00
2個,真係傾得好埋,
傾家事,傾心事,真係咩都傾到!!!.
作者: zero仔    時間: 5-12-2008 21:59
標題: 回復 11# 的帖子
冇錯..的確信唔落..

re 冰月
-,-"
作者: 惡搞小惡魔    時間: 6-12-2008 01:11
原帖由 zero101 於 3-12-2008 17:40 發表
可惜,接種而來的只是接二連三的失望。

就是唷~有時叫fd出街...佢地都唔肯wo......又唔想係屋企.....
作者: 冰月~    時間: 6-12-2008 02:51
現實就係咁,到做野既時候仲要睇老闆面色做人- -
作者: 匿名    時間: 7-12-2008 10:38
我諗知心的朋友一個都冇!
作者: 匿名    時間: 7-12-2008 10:39
如果咁好俾你見到個知心朋友你而經好幸運!
作者: 冰月~    時間: 8-12-2008 05:53
知心朋友最好同自己同年''
不過我有個知己都大個足足10年-v-'''
作者: 惡搞小惡魔    時間: 8-12-2008 18:04
原帖由 冰月~ 於 8-12-2008 05:53 發表
知心朋友最好同自己同年''
不過我有個知己都大個足足10年-v-'''

年齡的問題不大~~有共鳴就可以了~~~~~
作者: zero101    時間: 8-12-2008 18:41
其實一切問題都可以落罪到失敗的教育上。
不是失敗的教育把年輕人教到是非價值淪喪,那來這麼多社會問題?我地仲駛唔駛係到為左搵個起碼稱得上「朋友」(知已都唔算喇)既人而煩惱?出面d粉腸正係識得自私自利,邊黎搵過肯幫自己既朋友?(因本人非常不滿香港教育,莫怪我什麼問題都怪到教育的頭上)
其實唔覺唔覺,大家自己都可能會做左自己唔鍾意人做既野----fd唔肯跟你出街...咁你又係咪人約你而你得閒就一定出街陪人地?
現在,大家的交際越趨不如意,交際不如意,所以很多人都對他人起了戒心。久而久之,整個社會人與人之間都起了隔膜,成了惡性循環。
將來,問題不再是大家只在討論區洩洩憤而已,而是變成空前的災難。我說的太誇張?不急,你早晚會明白我的意思是什麼。嗯,會明白...

作者: zero仔    時間: 8-12-2008 19:35
標題: 回復 17# 的帖子
冇錯丫-,-""""
作者: 匿名    時間: 8-12-2008 19:50
十1幾歲人都冇一個知心朋友!!
作者: 冰月~    時間: 8-12-2008 22:56
標題: 回復 24# 的帖子
11碎個個都心智未成熟-.-....
作者: Namsend    時間: 11-12-2008 23:25
唉....以前我識朋友自問次次都係交心的 有咩秘密 "魚"野都同佢地分享 但係最後先知佢地原來當自己係傻仔、水魚   將我d野唱通街  講真到而家我對朋友都有格幕 到而家都未有一個可以令我分享秘密ge朋友 可況知心好友...或者人大左  自我保護意識更強 搞到我而家都交5到個心出尼~.~   ps.樓主我都係中5wo 咁岩ge-.-

作者: 惡搞小惡魔    時間: 12-12-2008 01:29
標題: 回復 26# 的帖子
我覺得我係識你既~~

自我一睇你個名我就估你應該是我其中一位朋友^^"

這是直覺*.*"

你看我的頭像~~再看看你msn的朋友當中~有冇我呢個頭像~~~有既話~我就是你的朋友~~~

沒有的話~我都可以做你的朋友唷^^

ps:我的頭像是獨一無二丫XD

作者: 冰月~    時間: 12-12-2008 06:02
對我黎講樂古既所以人都係我既朋友- -

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://2fm.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2