查看: 120650|回復: 2224
打印 上一主題 下一主題
收起左側

家庭教師REBORN討論帖之第二回

基本的故事簡介:
人生無望的國中生—阿綱家裡,來了一位家庭教師!里包恩外表看起來像是個嬰兒,其實真正的職業是個超一流的殺手?
他從義大利來的目的是要讓阿綱成為彭哥列彭哥列家族的第10代首領!只要發揮死氣什麼都辦得到?於是阿綱的搏命特訓開始了!
當初連載是以一話完結為主,但在62回後改為傾向戰鬥為主的漫畫,主要描寫主角澤田綱吉的成長故事。
因為故事以黑手黨為主題,專有名詞等都取材自義大利語和與義大利有關的東西,一部分的人名都以義大利的汽車公司或車名命名(藍波=林寶堅尼Lamborghini、碧洋琪=Autobianchi、夏馬爾=Shamal、迪諾=法拉利創辦人兒子Alfredo Ferrari的別名Dino、Alfa Romeo、蘭奇亞=Lancia),而人物的俗稱是取材自汽車公司的標誌,例如「牛」、「毒蠍」、「三叉」及「跳馬」等。

轉貼自維基:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E6%95%99%E5%B8%ABHITMAN_REBORN!#.E6.A6.82.E8.A6.81

個人感想:呢套動畫本身我由漫畫睇先既,經由朋友介紹睇落好好睇就不停咁追,家下漫畫同動畫我都有睇,
呢部動畫,初頭果幾集的確有d悶,係因為佢要文代所有人出場,其實由黑躍篇開始就經以好睇,後尾就到指環戰,
現在就係10年後都真係好好睇,10年後新加一樣野叫做盒子,使用指環就能夠打開盒中的兵器,需然我鍾意
的藍波幫到手,出鏡小左,但見到雲雀都覺得好好睇,在上集的漫畫中獄冶的力量真利害,打的咖嗎大叔就嗚呼
再打落去就太多啦,希望大家鍾意!
〔本身有個第二回,但唔知點解無左,家下開過〕
送上一張圖

回復

原帖由 寂寞遊★ 於 20-5-2008 18:15 發表
e+先開始睇渣[[onion_46]]

依家睇唔遲呀,現在先係最好睇的一環
回復 支持 反對

原帖由 涼台 於 20-5-2008 23:53 發表
大空既匣子我覺得可能會有....
之前我開個個post比版主刪左,我超開心XD

有咁會值得你去咁開心呀,俾人關post[[onion_57]]
回復 支持 反對

原帖由 kAimAN 於 21-5-2008 16:51 發表
動畫定漫畫先= =
動畫就83
漫畫就193....
岩岩睇完193= =
y個新匣唔知勁唔勁呢....

個樣似好勁抽,但唔知會唔會一野俾人打到番廠,上次咖嗎大叔又係咁
回復 支持 反對

原帖由 寂寞遊★ 於 21-5-2008 17:38 發表
漫畫你地係上網睇定係去借漫畫睇

網上永遠最快,所以都係上網睇.岩岩係昆倫見到張圖好好笑,轉自
澈水离殇

岩岩係其他壇見到,話價錢係2百日元,個樣似乎比同人的出得較靚,

回復 支持 反對

原帖由 魂﹏睿一 於 21-5-2008 23:35 發表
咁快第3頁.......||||
死氣mode一定會爆衫  不論男女@_@|||
超死氣mode就不會爆衫 那子彈叫小言彈

還有之前的小京呀,哈,剛問了預訂,果隻指環係上年5月,經以完左,應該無曬貨
回復 支持 反對

原帖由 魂﹏睿一 於 22-5-2008 11:31 發表

甚麼....?3月的時候問還說有一套賣的說...........................
而且上年5月才剛播到黑曜篇罷了 不可能啦= =大概是誤解了別套了吧 迷你版(collection甚麼的...)那個的確是上年出的

佢話無講呀,佢話果個係抽蛋果d,我post佢的回答吧.
========================================================
您好﹐
這個其實是已經推出了很久的扭蛋來的。
在日本已經完售了﹐現在還可以買到的指環只有集英社官方的指環﹐另外本人也有一盒的COLLECTION CHARM。
謝謝提問=]
CHLOE

原帖由 marktam999 於 22-5-2008 09:30 發表
個隻係800蚊個隻定係40蚊個隻==“
個樣好似怪怪地咁既==

2隻都唔係,果個係扭蛋黎既.
回復 支持 反對

原帖由 魂﹏睿一 於 22-5-2008 22:46 發表

*哈姆特那裡的人說那是擦膠指環= =||| 真偽不清楚阿...
今天終於買到炎之運命~~~~ 一個字 [爽]

==,我果到好多間都無,睇左情報,瓜變了貓豹,佢地話係因為晴的活情令瓜長大.真神呀.
回復 支持 反對

原帖由 魂﹏睿一 於 23-5-2008 18:34 發表
1018:[不要悲觀 因為似乎大空專用的匣子是存在的.]

但數量唔多,佢地可以用其他既匣子都可以.個匣字點打,我唔識打.
回復 支持 反對

原帖由 pcmsjacky 於 24-5-2008 06:28 發表
漫畫#194
估唔到隻咁可愛既貓仔竟然係一隻豹……囧

仲有點解會變左y  人地唔係叫gamma咩

但如果佢遲d同獄治又打交會點,= =,要入廠.叫咖嗎算啦.
回復 支持 反對