打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Tips集中營

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-15 20:51:
我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有 ...

與其死記Vocab., 不如試下作文入面用番出o黎, 可以加深記憶.......死記唔用無用個喎....

至於notes, 試下試下你就知咩係mainpoint, 咩係無咁重要
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-22 19:32:

而家叫我係一個學過既英文字睇下佢點解我都勉強還可以...但係由作文黎搵一個合適既英文字就對我....有d難度啦><><我字都解唔明...仲話要串出黎...

搵本野寫低你新學ge英文字(+解釋, 用法等等....), 平時多d望下, 見得多就會有記憶(我之前都係咁做)~~

當然一時要你立即搵倒個o岩ge英文字落作文度有難度, 但係trial and error 啦....最緊要踏出第一步, 試下用下其他字(初頭一定會遇到問題, 但係你好快應該會學倒d字真係咩時候用)然後你就會覺得英文越來越易~~

最後講句: 與其係咁擔心呢樣, 擔心果樣, 不如真係落手落腳試下先, 係咪?

Originally posted by 人之初 at 2006-2-22 22:05:
我想知07年英文會考改左版之後英文如果想拿e以上
應該點樣溫同溫d咩野?
同埋邊份卷最重要

你指改版係syl.A同syl.B合併?

[ Last edited by Raistlin on 2006-2-23 at 01:09 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-2-23 20:32:

我一路都有寫生字既習慣...寫中文解釋...有d難明既字會寫埋詞性 verb noun果d...
而家我係學校就用字典查...屋企就用yahoo查...都會睇下d例句黎學點用@@
但係一個問題係...查到既字好唔好寫係個生字附近?定係 ...

我提議用一本獨立ge簿去做, 會好d.......

我add左你: 我個msn係alexander_chan1982@hotmail.com....不過, 我都好少msn.......^^

[ Last edited by Raistlin on 2006-2-25 at 11:56 AM ]
回復 支持 反對

lol..........I just replied 水鏡 as he asked how to build up his vocabularies,I was  suggesting that if he uses whatever he learns in the compositions, it is more likely that he will remember the vocabularies eaiser....yet, I did not, nor I will, say that grammar and/or content is not important.....please kindly note~~

[ Last edited by Raistlin on 2006-3-6 at 04:58 PM ]
回復 支持 反對