樂古Nakuz

標題: 究竟而加仲有冇人玩IIDX [打印本頁]

作者: 魔撒    時間: 6-7-2012 17:06
標題: 究竟而加仲有冇人玩IIDX
係港島見人解RB連動 自殺多過見人玩
究竟而加仲有冇人玩iidx架呢囧.

仲想搵人交換card互打 LOL
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-7-2012 19:01

大把(你去旺角可能會見到比較多 港島不清楚)
本身大多數都係玩左一排既老手

引用某個會員所講 始終IIDX難學難精 好難吸引到新手入黎
所以K社先用Lincle Link阿APPEND TRAVEL等等既技倆 去吸引新手投幣
所以你見到近排越黎越多人自殺就係咁解(茶
作者: 六神綱    時間: 6-7-2012 20:01

我依家好努力咁嘗試去「交學費」,一來可以同未來將出的SDVX有共鳴,二來係Lincle Link的傑作

不過呢排努力左好耐o係STANDARD MODE,基本上玩一D正常的LV4~5都冇咩問題

但一踩上LV6或LV7開始,簡直係Hell,差在未到Inferno....(茶

玩左咁耐都總係唔上手,一見到有iidx的高手初玩rb「交學費」的時候

我就不由得嘆了一口氣,iidx的惡夢到底要持續幾耐呢

p.s.我唔選擇「自殺」的理由係唔想浪費錢,我俾左6蚊落去無理由唔去享受一下遊戲的樂趣,就算唔係高LV都沒大差別
作者: Leaf~A    時間: 6-7-2012 20:21
其實IIDX真係幾好玩,,老實說,呢排我轉投IIDX同埋Rb
Jubeat真係打得好少
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-7-2012 21:38
我都轉投緊IIDX
不過RB我放棄了
作者: [H]mel    時間: 6-7-2012 21:54
同上,一直都在交學費
還是lincle link出現前的事了
我甚至在網上下了HDD來玩(小聲
不過到現在還是在lv4至5的歌打轉就是
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-7-2012 22:10
用keyboard玩真係ok痛苦
d掣縮埋一舊
作者: 魔撒    時間: 6-7-2012 22:12
大把(你去旺角可能會見到比較多 港島不清楚)
本身大多數都係玩左一排既老手

引用某個會員所講 始終IIDX難 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-7-2012 19:01

嗯 事實係幾難精
唔習慣sad 就算以前玩開o2jam 都係咁話
作者: 魔撒    時間: 6-7-2012 22:13
我依家好努力咁嘗試去「交學費」,一來可以同未來將出的SDVX有共鳴,二來係Lincle Link的傑作

不過呢排努力 ...
六神綱 發表於 6-7-2012 20:01

SDVX 我係JP= =升到 時雨已經用左5000幾YEN啦囧
最煩係要買歌 解禁唔代表擁有首歌.
作者: 魔撒    時間: 6-7-2012 22:15
用keyboard玩真係ok痛苦
d掣縮埋一舊
Torchic╳小火雞 發表於 6-7-2012 22:10

這就是IIDX致命性重點= =
壓迫感比較大
作者: jimmg12    時間: 6-7-2012 22:32
對於我呢D窮人....IIDX真係唔敢交學費= ="
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-7-2012 02:27
連帖是不好的(茶
下次要留意了

=============================

好了回題
講起價錢既問題
宜家IIDX又未減價 RB就得好少地方減左價
其實LincleLink5既吸水力真係好重
作者: 魔撒    時間: 8-7-2012 13:13
連帖是不好的(茶
下次要留意了

=============================

好了回題
講起價錢既問題
宜家IIDX又未減 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-7-2012 02:27

抱歉 連帖了XDD

=========================

說實話 @@ 要是有人願意打IIDX 我可以給他打 反正我也是開FREEPLAY 自殺而已囧
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-7-2012 20:05
說實話
我本來係想以每鋪2蚊幫人打(即係另一個人比4蚊)
作者: [H]mel    時間: 9-7-2012 00:15
說實話
我本來係想以每鋪2蚊幫人打(即係另一個人比4蚊)
Torchic╳小火雞 發表於 8-7-2012 20:05

如果係以前靠step up解歌應該好有賺頭
可惜現在d人唔會玩只會自殺去.....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-7-2012 00:28
如果係以前靠step up解歌應該好有賺頭
可惜現在d人唔會玩只會自殺去..... ...
[H]mel 發表於 2012/7/9 00:15

但係人地比30蚊自殺5鋪
同我合作就20蚊自殺5鋪 效果一樣 仲平10蚊

我就可以2蚊鋪練下實力(茶
雙贏

(點解我講到好似賣緊廣告咁...算鳥
作者: [H]mel    時間: 9-7-2012 01:17
但係人地比30蚊自殺5鋪
同我合作就20蚊自殺5鋪 效果一樣 仲平10蚊

我就可以2蚊鋪練下實力(茶
雙贏

(點解 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-7-2012 00:28

感覺自殺的意義就冇左一半
人地玩iidx自殺,除左唔識玩唔想玩
就係為左慳時間.....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-7-2012 01:47
所以台灣也好像很流行夾錢玩 一個想玩跟一個想自殺的夾錢
想玩的可以以平價來玩(不過不會紀錄NewRecord
想自殺的也可以以平價來自殺
作者: 魔撒    時間: 9-7-2012 09:33
所以台灣也好像很流行夾錢玩 一個想玩跟一個想自殺的夾錢
想玩的可以以平價來玩(不過不會紀錄NewRecord
想 ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-7-2012 01:47

唔多啦而加 而加d人寧願你自殺 因為跟機問題
你未試過係台北=.=跟機等18個人haha
真係等到蚊都訓
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-7-2012 18:12
咁係跟機果個想你自殺je 又唔係自己想自殺
不過我一見到18個人跟機 比我見到都實走 haha
作者: Killer乂天剎    時間: 21-7-2012 19:29
抱歉 連帖了XDD

=========================

說實話 @@ 要是有人願意打IIDX 我可以給他打 反正我也是開F ...
魔撒 發表於 8-7-2012 13:13

咦咁呢個我都有意,話說小弟覺得IIDX d歌幾好聽,比某d歌攪到我好想玩><,不過我就算見到有人自殺都唔敢走去搵佢r歌/夾$玩
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-7-2012 19:40
咦咁呢個我都有意,話說小弟覺得IIDX d歌幾好聽,比某d歌攪到我好想玩>
Killer乂天剎 發表於 2012/7/21 19:29

咁你點解唔自己一個玩
你可以set晒自動碟、5-key、easy...對新手黎講 要clear都應該唔難

況且你第1首揀lv5或者以下既話
死左都仲可以打第2首
作者: 六神綱    時間: 21-7-2012 20:27
咁你點解唔自己一個玩
你可以set晒自動碟、5-key、easy...對新手黎講 要clear都應該唔難

況且你第1首揀lv ...
Torchic╳小火雞 發表於 21-7-2012 19:40

姑且問一問,自動碟係點set的

可以的話,請用圖文解釋吧
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-7-2012 20:53
之前整落既圖終於有用了

揀歌果陣
禁實個START BUTTON(1p既禁左邊 2p既禁右邊果個
然後就會彈左咁既野

每個掣都有所屬既option(當然唔係叫你禁落個mon度
最右邊果個黑掣 寫住ASSIST果個 你連續禁幾下直至變成AUTO SCRATCH就得
另外5-key都係ASSIST果度搞

至於其他option有咩用 官網有教學
http://p.eagate.573.jp/game/2dx/ ... to_game_option.html
作者: Killer乂天剎    時間: 22-7-2012 18:46
咁你點解唔自己一個玩

況且你第1首揀lv ...
Torchic╳小火雞 發表於 21-7-2012 19:40

因為我係想試下玩,我又唔勁,自己玩太曡水= =依個時勢當然係悭得就悭啦.......茶)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-7-2012 23:11
咁你得閒撞到我就叫我帶你打啦

利申:半桶水
作者: Killer乂天剎    時間: 23-7-2012 16:05
咁你得閒撞到我就叫我帶你打啦

利申:半桶水
Torchic╳小火雞 發表於 22-7-2012 23:11

好~不過唔知你去開邊頭...
作者: hosum2007    時間: 23-7-2012 17:53
極偽十段路過...

之前代頭考左個十段之後就去左玩RB and XG

搞到退步哂..  而家實力大約得番8段上至九段下only...

好多代頭HC 到既11星中上位既歌  而家HC 唔到Orz

btw  你地去邊打IIDX多?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-7-2012 07:29

我覺得我上到四段已經是極限
雖然我朋友叫我上埋五段 但係我覺得無理だ

同埋我仍然覺得HC係一門好恐怖既學問黎

所以除非有人陪或者入extra 否則真係驚到要開ec
(雖然我都明有d歌係要hard左先過到

btw我去開旺角果兩間
勝在機夠多唔駛等(兩間夾埋3部 而且兩間ok近
作者: hosum2007    時間: 25-7-2012 14:12
我覺得我上到四段已經是極限
雖然我朋友叫我上埋五段 但係我覺得無理だ

同埋我仍然覺得HC係一門好恐怖既學 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-7-2012 07:29

我之前仲係六段個陣時開EC
   比人指教話 要既係進步 而唔係保命

之後佢建議我開NC 去打....

到之後開埋HC 打  

自己都睇到自己有進步...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-7-2012 01:55
如果我要練HC既話
我諗我可能要由6星開始玩起

不過都岩既
再玩落去 為左保命而ec唔係辦法

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://2fm.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2