樂古Nakuz

標題: 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題) [打印本頁]

作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:01
標題: 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題)
在下有幾個問題有小時候都已經想過了~
但都未知答案
所以在下想請教各位~
問題1:人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?
問題2:假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?

對以上問題的看法

問題1:
會,因為跳起的時候身體沒有接觸到火車,未能受火車的力所帶動~所以會退後。

問題2:
和第題的問題一樣~

問題3:
不是~因為鳥和車都是獨立的個體~

未知大家的意見如何~

By [SYSS]Fantasma:

please make sure your body also has horizontal velocity. If you jump, you only get the verticle speed.
These two are independent.

Further explanation read the last page.

Please be care, his concepts are wrong.

作者: [H]炎暗    時間: 12-12-2006 20:03
7讀過物理就知
第一同2係5會
第3係x+y
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:03
原帖由 [H]炎暗 於 2006-12-12 20:03 發表
7讀過物理就知
第一同2係5會
第3係x+y

有解釋嗎?
作者: 羊奶煩    時間: 12-12-2006 20:03
吓,第一條既答案點會係會退後啊,你試下坐坐下地鐵跟住跳起,睇下你會唔會退後左= =
作者: 「宏」    時間: 12-12-2006 20:04
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:05
原帖由 羊奶煩 於 2006-12-12 20:03 發表
吓,第一條既答案點會係會退後啊,你試下坐坐下地鐵跟住跳起,睇下你會唔會退後左= =

我自己都做過實驗~
唔會退後~
但係唔明點解會咁~
係因為我跳得不夠高~所以火車的前進(力)還能用嗎?
作者: rico818    時間: 12-12-2006 20:06
作者: 「宏」    時間: 12-12-2006 20:06
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:06
原帖由 「宏」 於 2006-12-12 20:04 發表
hi

其實呢個問題我都有諗過

但係!

當你跳高果陣

其實你冇退

只係架車向緊前行

應該係架車角度退左...

其實佢係冇退到

只係原地

唔多明白...

原帖由 「宏」 於 2006-12-12 20:06 發表
我自己都做過實驗~
唔會退後~
但係唔明點解會咁~
係因為我跳得不夠高~所以火車的前進(力)還能用嗎?

係唔係全車望住你a_a

我上次趺左條key

佢好似唔會的

無咩所謂囉~
想知一d野就要付出家啦
作者: [H]炎暗    時間: 12-12-2006 20:06
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:03 發表

有解釋嗎?

請搵力學既書
入面解得好清
仲有果d係中4教既野
可能你會睇5明==
作者: 呀怒    時間: 12-12-2006 20:06
愛因斯坦講過唔會..
因為慣性力..
作者: 「宏」    時間: 12-12-2006 20:07
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:08
原帖由 「宏」 於 2006-12-12 20:07 發表
只係架車前推緊

你個人係入面

即係...唔識講/

好啦~
我當個架車血前推咁啦~
但係你都無連住個車~
點解都會推到你??

而且如果你上左車唔坐底or扶手等~都會跌啦~

作者: 「宏」    時間: 12-12-2006 20:09
作者: rico818    時間: 12-12-2006 20:10
作者: [H]炎暗    時間: 12-12-2006 20:10
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:08 發表

好啦~
我當個架車血前推咁啦~
但係你都無連住個車~
點解都會推到你??

慣性問題==
作者: 乂雪虎    時間: 12-12-2006 20:11
人會因慣性而繼續以火車的速度前進,並不會後退-.-"(真係咁搞死好多人)
問題2:假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
如果係停止至加速既過程中一直無接觸任何火車上的部件,咁就會後退了-.-"
問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?
問乜?
作者: chrishoho    時間: 12-12-2006 20:12
咁你係架時速300公里既車既車尾,咁你用盡力一跳之後會點?
作者: 呀怒    時間: 12-12-2006 20:15
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:08 發表

好啦~
我當個架車血前推咁啦~
但係你都無連住個車~
點解都會推到你??

在第一下推動力之前冇力o既推動..
處於冇力o既慣性狀態..所以第一下推動力會令物件看似後移
推動之後再停處..由有推動力變冇推動力..理由與上相似
作者: 乂雪虎    時間: 12-12-2006 20:15
原帖由 chrishoho 於 2006-12-12 20:12 發表

無事a_a不過如果係你跳果一瞬間架車停低.............:lol
作者: wilson1993912    時間: 12-12-2006 20:16
我試過啦,唔會,我都想知點解
作者: 呀怒    時間: 12-12-2006 20:17
回問題三..如果飛行
我又唔覺得會係X+Y..
作者: JeNi    時間: 12-12-2006 20:17
第一個係唔會退後的
因為每樣物件(object) 都會有個慣性 (inertia)
係你跳起個1刻你個身體係向前郁緊, 咁你跳起左都會繼續向前郁

第2,3 個就要睇你係架火車開個陣件物件係唔係in contact
如果唔係既話咁個樣野係唔會跟住郁的
因為佢地係2個分開左既物件(different body)
所以火車就俾唔到個力(force)隻雀仔lak
情況就好似一架火車係一隻雀仔隔離咁樣

so 第3題既答案應該都係y
如果隻雀仔係係火車入面跑緊既話先會係 x+y.

咁解會唔會明d @@"?
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:18
原帖由 乂雪虎 於 2006-12-12 20:11 發表
人會因慣性而繼續以火車的速度前進,並不會後退-.-"(真係咁搞死好多人)
問題2:假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會 ...

第3條姐係:
假設一隻鳥既速率既1
火車的速率係2

如果鳥在火車上飛~
會係1(鳥自己)  +   2(火車)  的速率嗎?

原帖由 呀怒 於 2006-12-12 20:17 發表
回問題三..如果飛行
我又唔覺得會係X+Y..

無錯~如果你第二條話退後咁第3條又點會x+y??
作者: [H]炎暗    時間: 12-12-2006 20:19
原帖由 JeNi 於 2006-12-12 20:17 發表
第一個係唔會退後的
因為每樣物件(object) 都會有個慣性 (inertia)
係你跳起個1刻你個身體係向前郁緊, 咁你跳起左都會繼續向前郁

第2,3 個就要睇你係架火車開個陣件物件係唔係in contact
如果唔係既話咁個 ...

5好感深==
好難解得明俾佢
岩岩睇佢既info
知道佢係f.1=-=
要f.1明係好難咖==
作者: [H]puntszhin    時間: 12-12-2006 20:19
咁如果有係雀仔係地鐵入面而隻雀仔係冇按觸過地鐵既情況下地鐵向前行隻雀仔原地飛咁會點?
作者: 吉村春代子    時間: 12-12-2006 20:20
一陣間 佢all屎就好笑= =
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:20
原帖由 JeNi 於 2006-12-12 20:17 發表
第一個係唔會退後的

如果唔係既話咁個 ...

第2 3都明哂~

但第1唔明囉~

係咪姐係我起跳個下其實同連接著架車既時候係一樣??
點解會咁?

仲有~咁如果我係架時速300的飛機上去大大~
咁舊野會唔會以時候300公里向後飛?
因為我隻腳連埋架飛機~
而舊野又連埋我喎~

作者: 呀怒    時間: 12-12-2006 20:21
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:18 發表

第3條姐係:
假設一隻鳥既速率既1
火車的速率係2

如果鳥在火車上飛~

no..我諗法係飛緊會唔會有慣力存在..
作者: 乂雪虎    時間: 12-12-2006 20:23
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:18 發表

第3條姐係:
假設一隻鳥既速率既1
火車的速率係2

如果鳥在火車上飛~

那有兩個情況啊=__=,,
在行駛中的火車上起飛還是純粹在車上飛?
前者的話是3,後者是1
作者: 吉村春代子    時間: 12-12-2006 20:23
應該唔會喇
作者: 我是個茶壺∼    時間: 12-12-2006 20:24
我的最大問題應該是在火車廂中還是在火車頂上
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:26
原帖由 乂雪虎 於 2006-12-12 20:23 發表

那有兩個情況啊=__=,,
在行駛中的火車上起飛還是純粹在車上飛?
前者的話是3,後者是1

但你要想想~
起飛後一直也有力嗎?
作者: 乂雪虎    時間: 12-12-2006 20:30
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:26 發表

但你要想想~
起飛後一直也有力嗎?

對啊=__=,那叫慣性,慣性是指物體傾向保持佢原本靜止或勻速直線運動狀態
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:36
原帖由 乂雪虎 於 2006-12-12 20:30 發表

對啊=__=,那叫慣性,慣性是指物體傾向保持佢原本靜止或勻速直線運動狀態

無可能吧~
如果時間係短既話仲有可能~
但係時間一長這力沒有可能一直保留吧~
作者: 乂雪虎    時間: 12-12-2006 20:41
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:36 發表

無可能吧~

因為空氣阻力與慣性力抵銷啊=__=
假設沒有任何力作用於物體上,就會永遠停止/前進-.-"
作者: JeNi    時間: 12-12-2006 20:46
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:20 發表

仲有~咁如果我係架時速300的飛機上去大大~
咁舊野會唔會以時候300公里向後飛?
因為我隻腳連埋架飛機~
而舊野又連埋我喎~

當舊野跌出黎既時候, 因為有飛機本身俾佢既力
所以佢一開始離開架飛機個陣個速率係1樣的~
應該話由佢跌出黎個刻開始佢個 horizontal velocity(水平速率)係會1路keep 住300
不過因為有地心吸力扯舊野落地la, 所以舊野會同時以一個 vertical velocity (垂直速率) 下墜
當2個 velicity 夾埋之後就會變左咁lak ::

希望解得你明 ><"
作者: 「宏」    時間: 12-12-2006 20:47
作者: 江戶川柯南回歸    時間: 12-12-2006 20:52
原帖由 JeNi 於 2006-12-12 20:46 發表

應該話由佢跌出黎個刻開始佢個 horizontal velocity(水平速率)係會1路keep 住300
不過因為有地心吸力扯舊野落地 ...

唔夠明~
點解一樣野  o   在地面______   之上的速度會同地面移動速度一樣?

o

作者: 碎心劍歐爺    時間: 12-12-2006 20:56
我細個就諗過e個問題了
作者: JeNi    時間: 12-12-2006 21:00
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:52 發表

唔夠明~
點解一樣野  o   在地面______   之上的速度會同地面移動速度一樣?

o

呢d其實係F.4 同 F.6 既物理先會教..
你e+仲未有個力學既 concept, 好難1時3刻解得你明 ^^"
不如你返去搵個教物理既老師問下la
佢教一定好過我係度就咁講的 :]
作者: ogame-ffithk    時間: 12-12-2006 21:05
原帖由 JeNi 於 2006-12-12 20:46 發表

不過因為有地心吸力扯舊野落地 ...

唔會keep住300架
因為有風阻(e個唔關題目事)
作者: JeNi    時間: 12-12-2006 21:11
原帖由 ogame-ffithk 於 2006-12-12 21:05 發表

唔會keep住300架
因為有風阻(e個唔關題目事)

oyea...漏左個 air reesistance ^^"

如果冇先係300..
作者: 雨音薰    時間: 12-12-2006 21:17
第一條
雖然好似應該會退後先岩
但係你未跳之前比架火車推動緊
一跳就會向前飛
所以唔會退後
作者: 南宮靈    時間: 12-12-2006 21:38
牛頓第一定律
.若物體無外力施與,靜者常靜,動者沿直線均速運行。
作者: x-Stephen-x    時間: 12-12-2006 23:00
juz think about inertia...all questions will be solved out
作者: 倉鼠傑~*    時間: 13-12-2006 01:29
原帖由 chrishoho 於 2006-12-12 20:12 發表

原地落下
你人的速度也同樣是+300 km/h
f4 讀mechanics 就知乜事了

原地落下

原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:36 發表

無可能吧~

你乖乖地買本phy 書...
研究下牛津d 定理...慣性...先啦....
無聊一問:有冇人真係試過帶住個榜入電梯企住搭車立?[我唔敢試...好樣衰囧]

作者: 夜帝    時間: 13-12-2006 01:59
原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-12-13 01:29 發表

原地落下

原地落下

你乖乖地買本phy 書...
研究下牛津d 定理...慣性...先啦 ...

別做phy講既野(知就好啦, 唔好試= =)
第1題...d人答晒
inertia
第3題我想反問樓主
你認為
鳥飛同火車行係唔係應該係兩件獨立既事先?
咁兩件事係獨立既
佢地既速度係影響唔到對方
作者: 倉鼠傑~*    時間: 13-12-2006 02:06
原帖由 夜帝 於 2006-12-13 01:59 發表

別做phy講既野(知就好啦, 唔好試= =)
第1題...d人答晒
inertia
第3題我想反問樓主
你認為
鳥飛同火車行係唔係應該係兩件獨立既事先?
咁兩件事係獨立既
佢地既速度係影響唔到對方

但係我真係想知道個榜d 讀數會點變法-_-"
作者: 樑仔    時間: 13-12-2006 19:28
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:52 發表

唔夠明~

o

樓主要小心用詞,尤其物理。
速度係向量/矢量,包括方向的,速率先係標量,可忽略方向。
如果概念唔清,最好唔好問「速度」而改口問「速率」,因為解答你ge人會易講D。

我而家假設你問點解個速率一樣:
當物件水平被拋出(假設冇任何阻力),
   ○→
────┐
    │
    │
當佢離開個地面個陣,佢所受到 ge 力只有重量(mg),
照道理佢應該會垂直向下墜落,之不過因為有慣性,佢水平速率冇受水平外力影響,令佢保持勻速向右移動。
所以佢同時受到重量同慣性影響(PS:慣性唔係力),所以佢會向右同向下移動。
   ○→
────┐ ↘
    │  ↘
    │   ↘
上面個圖應該係拋物線形咁落,咩叫拋物線? 姐係拋一個物件個形狀law = =

PS:樓主,lee個理論應該讀到高中先會接觸,好似打機咁,唔好諗住一開始就打大佬先得ga - -

作者: 漫遊rocky    時間: 13-12-2006 23:34
原帖由 樑仔 於 2006-12-13 19:28 發表

樓主要小心用詞,尤其物理。
速度係向量/矢量,包括方向的,速率先係標量,可忽略方向。
如果概念唔清,最好唔好問「速度」而改口問「速率」,因為解答你ge人會易講D。

我而家假設你問點解個速率一樣:
...

乜唔係受density密度影響咩?
作者: [H]marco0116    時間: 14-12-2006 17:58
問題1:唔會..因為你本來坐車果時係陏緊既((向前))..你跳高果下就好似你跑跑下跳高咁..一定唔會向後..前就有可能
((如果你果一跳可以停留係空中好耐,直到之前+既速-番..咁就可能會退後
作者: 心靈碎片    時間: 14-12-2006 18:10
1.唔會,因為原本在火車上,火車比左人一個速度
  跳起后因為 慣性 ,人依舊向前
人既運動張會係拋體運動
2.會,因人原本冇速度,如與火車冇接觸
車行駛時既速度比唔到人,人看似向後
3.鳥既速度不受火車影響,因如2,冇接觸
(假設all向前速度方向一樣及水平)

作者: jackiema    時間: 14-12-2006 19:03
Cba to type in Chinese... Because there are loads of cases of take care of.
原帖由 江戶川柯南回歸 於 2006-12-12 20:01 發表

1) If the train travels at constant speed, and the man jumps, the man will land at where he jamp. If the velocity of the train is v, the man travels at the velocity of v as well. Therefore, when he jumps, he will travel together with the train at v = v
    If the train accelerates when the man jumps, the poor man will hit the back of the train. Let the velocity of the train when the man jumps be u. The man jump and travels at the velocity of u. The train then accelerates to verlocity of v. Relating to the train, the man's velocity is u - v < 0. Therefore, the man hits the wall at the back of the train.
    One fun thing, if the train starts turning at the moment right when the man jumps, the man will hit the side wall at the back of the train. Think about why.
2) If you mean that the object doesn't even touch the train (i.e. no gravity acting on the train), then the object will get to the back of the train.
    If you mean that the object touches train, but not anything else, the object will either get to the back of the train, or the friction prevent the train from moving.
3) If the bird take off, and travels at v = y while the train accelerates to v = x, then the bird travels at the velocity of x to the surrounding, and velocity of x - y to the train.
    If the bird take off when the train is already at v = x, and the bird accelerates to v = y, the bird travels at the velocity of x + y to the surrounding, and velocity of y to the train.
P.s. I am just a form 4 student and just studying velocity / acceleration / displacement / distance, so I am not sure if I got the explaination correct. (However, I have self-studied till inertia now --)
P.s.2 If you are studying in form 4+, then you should study about inertia more...

無可能吧~

It will.
The air friction acting on the man when he jumps in the train is very small (as the air molecules travel at the same speed as the train do).

作者: [S]鷹眼米霍斯    時間: 14-12-2006 19:14
任何正常既物體都唔會冇啦啦有速度,一定要比力先有
所以一樣事物唔會無啦啦向後
只不過受到火車向前行既影響,你會覺得物件向後
就好似d樹緊,你o係火車到睇好似佢地退緊後咁,事實好明顯唔係
understand?
作者: Puppet    時間: 14-12-2006 20:08
原帖由 [S]鷹眼米霍斯 於 2006-12-14 19:14 發表
就好似d樹緊,你o係火車到睇好似佢地退緊後咁,事實好明顯唔係
understand?

同你清concepts
有力: at rest / uniform velocity / accelerate
冇力: at rest / uniform velocity
有淨力: accelerate
作者: 痔痕仔@恆    時間: 14-12-2006 21:10
第3題唔係x+y
如果係咁既話, 一支每秒鐘可以行10萬公里既火箭, 係一支每秒行十萬公里既火箭上面發射, 咁果支火箭咪變左每秒鐘20萬公里? 再整多支咪變光速??

所以愛因斯坦為左針對依個問題, set左以下既公式

V1 + V2
1+ [(V1 x V2)/(C x C)]
作者: jackiema    時間: 14-12-2006 21:52
原帖由 [S]鷹眼米霍斯 於 2006-12-14 19:14 發表
understand?

錯。
當我坐火車, 路旁的樹相對於我來說是在動的。

原帖由 痔痕仔@恆 於 2006-12-14 21:10 發表
第3題唔係x+y
如果係咁既話, 一支每秒鐘可以行10萬公里既火箭, 係一支每秒行十萬公里既火箭上面發射, 咁果支火箭咪變左每秒鐘20萬公里? 再整多支咪變光速??

所以愛因斯坦為左針對依個問題, set左以下既公式 ...

但相對於周圍, 鳥兒的速度的確是 x + y
以我所知, 速度愈接近光速, 質量愈大。
到達光速時, 質量無限。

作者: 平凡人v    時間: 15-12-2006 14:47
應該係向前,,
  因為係車上面有慣性,,
    你跳車個時都會向前,,
      不過比車慢,,所以會好似向後咁,,其實係向前的..
作者: adamsteve    時間: 15-12-2006 23:29
第一條呢 因為你未跳起 你同火車速度一樣係v  你一跳起 會因為空氣阻力而減速 所以係會退後左少少 但係因為時間太短 所以可以當無架

第二條  係會退後ge 因為佢最多都係靠車上ge空氣推旭佢

第三條 個速度梗係y啦   如果你話y e個速度 係我係架車上面見到佢y咁快 咁佢ge速就係x+y
作者: 「宏」    時間: 26-12-2006 19:36
作者: 美優亭風流    時間: 26-12-2006 20:01
原帖由 乂雪虎 於 2006-12-12 20:41 發表

因為空氣阻力與慣性力抵銷啊=__=
假設沒有任何力作用於物體上,就會永遠停止/前進-.-"

=.=睇左好耐~~有d忍唔住
慣性就係慣性~~唔係力...
冇慣性力呢家野...
作者: chit1213    時間: 27-12-2006 02:51
1) 係唔會的...你跳之前一直同架火車有一樣既加速度(acceleration),你跳果陣唔會後退因為慣性
慣性,有一個例子,你搭車果陣,架車突然右轉,你個人好似比一股力推你向左,其實只慣性你係向前
轉彎你個人就向前..所以就有比股力推各左既感覺
作者: *JIMI``]]    時間: 27-12-2006 11:16
1 會[假設你只係向上跳] 當你向上跳既時候 平面既V會係0 但係火車繼續有個V 所以當你跳起既時間 你無郩 但係火車郩左 所以間接上你係退後左既 只係你發覺唔到自己係退後左姐

2 一開車既時候就會 但當火車既SPEED係CONSTANT既時候就唔會 因為件物品既SPEED同火車一樣 亦姐係ITERTIA 但係咁 只要當火車+速/-速 [姐係火車既SPEED同物品既SPEED唔同] 件物品就唔會AT REST 就會 退後/向前

3 當然唔會喇 因為鳥無接觸到火車 所以佢既BODY依然係受緊SPEED Y影響 X既速度 跟本唔關事 你只可以話 如果隻雀係火車入面 當Y<X 佢將會撞去火車既尾車箱 當Y>X 佢就將撞埋去車頭既車箱咁解姐
作者: adamsteve    時間: 27-12-2006 23:07
樓主中呀 我都係咁諗
但係第一條我覺得如果計個人有air resistance ge話 咁就會退後少少啦 睇你跳幾高啦

我覺得夠啦 唔洗再討論啦  樓主唔該黎收返個檔口 唔好再咁多無聊討論  咁多荒謬ge答案
作者: ShadowSlave    時間: 28-12-2006 01:21
** i think #1 post should be careful instead of care....
作者: garygarygary    時間: 2-1-2007 19:01
因為火車是左行駛中,人同火車都有一的力向前,個力不停有,因為火車行駛中,當人跳起時,因人沒有遇火車有接觸,火車的速度是x,而人因跳起有地心吸力和空氣的磨擦力,人的力慢慢慢小,但沒有力令佢後退,只是火車的速度比人快,所以人覺得我倒後左,其實沒有的。
作者: [H]kasing_li    時間: 3-1-2007 00:38
問題一跳起係會退後,就因為加埋mtr向前走ge力 有,""""問題1:人在行駛中的火車""""跳起會退後嗎"""
但係唔加mtr ge力(模擦力)就好唔同
唔加力ge情況
例如,用一個4方subject=mtr ,但中間係空心 可以前後通心 ,係內面就個又加個 subject"人" jump
next個人放車尾到,,當4方前後通心subject(mtr)向前時,人向上jump
咁人就會 jump出車外,因為有地心吸力而唔加mtr ge 力而向下  出黎係原地 依個時候 mtr 已經向前走行,咁就因為係jump時冇jump向前 同 向後 而係向上 jump咁就唔會好moive d人咁jump車係地 look

但係 加埋mtr 自己向前ge拉力,模擦力自己會向後
例如:我地用一快布,上面有粒波子,當我一拉布時波子會向後轉,因為波子上的面同布的面有模擦力
當然 向上jump都係一樣 只係 波子會向後但只 係距離問題(唔係計jump 時 而係加埋jump前貼住布果d力)
同波子道理一樣,唔同ge係 我地唔係波子 ,同樣地係mtr上jump why 睇唔出會向後? 因為我地隻腳係平的,幅度細
所以睇唔出倒後左,只係多少問題

問題2 假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
係唔會,

例如張你 浮在空中 =""沒有接觸任何火車上的部件""" 浮係空中又走唔到=好似上左太空咁
咁火車行駛時,因浮在空中的物"沒有接觸任何火車上的部件" so無動力 ,但係車是向前行走中 ,最後只係會撞洛車尾到
簡單d =浮在空中 走又走唔到,咁地球會轉,咁咪比樓撞lo

不是

好似 江戶川柯南回歸 咁講佢地都是獨立的個體

i think is x-y/y-x ....仲有好多問題 勁p ~"~

作者: BigJohn2006    時間: 3-1-2007 22:57
問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?
作者: 星碎.夢滅    時間: 4-1-2007 18:44
原帖由 BigJohn2006 於 2007-1-3 22:57 發表
問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?

咦=.=
係bor﹏
咁既話個速率可能唔係x+y啦
作者: [H]kasing_li    時間: 4-1-2007 18:56
如果係咁,我念會係x+y 因為佢講緊 係光
作者: 愛妳穿越時間╭    時間: 5-1-2007 19:35
問題1....
答案係唔會退後...因為當你係跳起時..你係以火車既速率跳起
加上慣性 你身體會保持向前
問題2...
如果個物件冇接觸任何野..而之前冇比推動力佢
佢就會退後
問題3...
唔明你想問乜....既然飛起就唔會接觸火車
速率何來x+y???

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://2fm.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2